Consiliul de Securitate al ONU amână votul cu privire la coloniile israeliene la cererea Egiptului (surse diplomatice)

2012-05-22t090929z_1277804076_gm1e85m1b8r01_rtrmadp_3_palestinians-israel-jerusalem
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a amânat, la cererea Egiptului, votul cu privire la rezoluția care ar cere Israelului să înceteze construcția de colonii în Cisiordania și Ierusalimul de Est, au afirmat surse diplomatice, citate de AFP și Reuters.

Diplomații egipteni, care au inițiat proiectul de rezoluție, au cerut mai mult timp pentru a organiza consultări pe acest subiect. Sursele diplomatice au mai declarat că nu a fost prevăzută o altă dată pentru votul care fusese programat pentru joi, 22 decembrie. Conform Reuters, Egiptul ar fi cerut amânarea rezoluției în urma unor contacte la nivel înalt cu Israelul.

Egiptul a înaintat rezoluția miercuri seara, ceea ce l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să ceară Statelor Unite să folosească dreptul de veto pentru a bloca acest text.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a implicat rapid și a cerut joi dimineață administrației Obama să se opună rezoluției.

Proiectul de rezoluție care cere Israelului să înceteze imediat construcția de colonii în Teritoriile Palestiniene, inclusiv în Ierusalimul de Est, plasează Israelul pe o poziție inferioară în negocierile de pace, a spus Trump într-un comunicat.

“După cum SUA au spus-o mereu, pacea dintre israelieni și palestinieni nu poate să rezulte decât din negocieri între părți și nu prin condiții impuse de Națiunile Unite”, a mai spus Trump, într-o luare de poziție rară pentru un președinte ales care nu și-a preluat încă atribuțiile.

O rezoluție similară a fost respinsă de SUA în 2011.

Însă eventualitatea în care administrația Obama își termină mandatul prin adoptarea unei astfel de rezoluții a făcut loc multor speculații în ultimele luni la ONU.

Națiunile Unite consideră construcția de colonii drept ilegală din punct de vedere al dreptului internațional. ONU a cerut de mai multe ori Israelului să pună capăt acestui proces. Cu toate acestea, responsabilii ONU au constatat că Israelul a intensificat construcția de colonii în Teritoriile Palestiniene în ultimele luni și mai mulți oficiali israelieni văd alegerea lui Donald Trump drept o oportunitate de a extinde coloniile, scrie AFP.

One thought on “Consiliul de Securitate al ONU amână votul cu privire la coloniile israeliene la cererea Egiptului (surse diplomatice)

  1. Pingback: Netanyahu anulează vizita premierului ucrainean în Israel din cauza votului Ucrainei în favoarea rezoluției ONU | experiente in afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − 63 =