Consumul de pește vă poate proteja de scleroză multiplă (MS)

Oamenii care consumă regulat pește par să prezinte un risc mai redus de a dezvolta scleroză multiplă, spun cercetătorii. Dar cât de mult pește va aduce un efect benefic? În acest studiu, oamenii care au consumat pește cel puțin o dată pe săptămână, sau care au consumat pește de trei ori pe lună, precum și suplimente pe bază de ulei de pește, au prezentat un risc cu 45% mai redus de a dezvolta scleroză multiplă (MS), în comparație cu indivizii care au consumat pește mai puțin de o dată pe lună și nu recurg la suplimente.

Studiul a arătat că există încă un beneficiu potențial la dietă pe bază de alimente marine, spune autorul studiului, Dr. Annette Langer-Gould, care a remarcat că, consumul regulat de pește a fost deja asociat cu un risc mai redus de afecțiuni cardiovasculare. Ea este directorul regional pentru neuroștiințe clinice la Kaiser Permanente Southern California. Scleroza multiplă este o afecțiune a sistemului nervos central. Boala întrerupe comunicația între creier și restul corpului, explică cercetătorii. Unul dintre principalele semne ale sclerozei multiple este pierderea mielinei, o substanță grasă care acoperă și protejează nervii. În cazul MS, sistemul imunitar atacă în mod greșit mielina.

Prima dată când cineva prezintă simptome ale MS, precum oboseală, amețeală sau dificultate în mers, pentru 24 de ore sau mai mult, se numește sindrom izolat clinic. În acest punct încă nu este clar dacă cineva suferă de această boală sau nu. S-ar putea să nu prezintă alt episod de simptome, sau se poate să sufere într-adevăr de boală. Dar în schimb aceste persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta MS în comparație cu restul populației, potrivit Societății Națională de Scleroză Multiplă din Statele Unite.

Studiul din prezent a inclus 1100 de oameni din sudul Californiei. Media lor de vârstă a fost de 36 de ani. Jumătate dintre aceștia au fost diagnosticați cu MS în stadii incipiente sau cu sindromul izolat clinic. Studiul a inclus de asemenea analiza a 13 variații genetice ale grupului uman de gene despre care se știe că reglează nivelurile acizilor grași. Două dintre cele 13 variații au fost asociate cu un risc mai redus de scleroză multiplă, indiferent de consumul de pește. Acest lucru sugerează că unele persoane ar putea avea un avantaj genetic în reglarea nivelurilor acizilor grași, spun cercetăroii.

https://consumer.healthday.com/cognitive-health-information-26/multiple-sclerosis-news-486/eating-fish-might-guard-against-ms-731585.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 26 =