“Poate fi subtil sau direct si cand stii sa combini aceste doua elemente, vei avea la indemana o buna parte din arta cladirii relatiilor umane si profesionale”, a declarat Sharon Sayler, autoarea cartii “What Your Body Says (And How to Master the Message)”.
Dar cum poti “cantari” acest contact vizual? Ce urmaresti, cand privesti pe cineva in ochi, in timpul unei negocieri de afaceri? Potrivit lui Sayler, contactul vizual trebuie sa fie format din priviri discrete, nu priviri fixe si reci. Care sunt etichetele in privinta contactului vizual?
I. Contactul vizual in relatiile de afaceri. Urmatorul exemplu este util in cazul business-ului. Imagineaza-ti o linie sub ochii partenerului tau de afaceri. aceasta reprezinta baza unui triunghi si varful este situat in fruntea persoanei respective. Pentru a mentine un contact vizual optim, mentine-ti privirea in centrul acestui triunghi imaginar.
II. Contactul vizual intr-o relatie personala. Daca esti familiarizat cu acea persoana la nivel personal, inverseaza triunghiul, astfel incat varful sa fie in gura interlocutorului, care iti vorbeste. Pastreaza-ti insa privirea concentrata asupra mijlocului triunghiului imaginar, “podul” dintre nas si gura. Totusi, cand privesti prea insistent jumatatea inferioara a chipului unei persoane, aceasta din urma s-ar putea simti stanjenita.
III. Contactul vizual si clipitul controlat. “Clipim din ochi cand suntem stresati. Ca urmare, trebuie sa invatam sa ne controlam acest tic”, spune Sayler. Daca doresti sa transmiti un mesaj sobru, ar trebui sa te antrenezi in privinta contactului vizual direct, fara a clipi din ochi, deoarece “mai putine miscari ale ploapelor contribuie la credibilitatea mesajelor”.
Gestionarea inteligenta a contactului vizual este importanta, deoarece poate dezvalui ceea ce gandesti si natura emotiilor tale interioare. Intr-un mediu de afaceri, trebuie sa inveti cum sa pastrezi un contact vizual si cum trebuie sa-ti misti privirea, deoarece aceste mesaje sunt cele mai elocvente, din randul celor non-verbale.
Cand discuti despre contactul vizual, trebuie sa ai in vedere si culturile implicate. Contactul vizual direct si prelungit este un semn de incredere si ramane apreciat in culturile occidentale. Pe de alta parte, acesta poate parea un semn al lipsei de respect, mai ales daca iti privesti superiorul direct in ochi, in culturile estice, semnaleaza Sayler.