Conținutul video este cel mai popular tip de conținut de pe Facebook

Conținutul video este cel mai popular tip de conținut de pe Facebook, conform concluziilor unei meta-analize realizate de blogul IT&C Buzzsumo, pornind de la evaluarea a 100 de milioane de materiale video publicate pe celebra rețea de socializare.

Numeroși experți în comunicare s-au pronunțat cu privire la impactul pe care materialele video îl vor avea pe Facebook și cât de importante se vor dovedi acestea pentru marketingul rețelei de socializare, iar concluziile din această vară ale studiului inițiat de Buzzsumo demonstrează cât de copleștitoare a devenit dominația conținutului video, inclusiv Facebook Live video. În cadrul studiului au fost analizate 100 de milioane de clipuri video publicate în ultimul an.

Conform acestei analize, conținutul video postat pe Facebook este cel mai probabil să ajungă la audiențe și să atragă reacții din partea utilizatorilor rețelei de socializare. Media postărilor de conținut video în luna aprilie 2017 a atins 12,05% din totalul audienței pe pagină, depășind cu puțin fotografiile (cu 11,63%), link-urile către diferite site-uri (7,81%) și update-urile de status (doar 4,56%).

De asemenea, conținutul video a atras cel mai ridicat număr de reacții din partea utilizatorilor Facebook. Pentru publicațiile importante, așa cum este The Guardian, articolele care atrag cele mai multe reacții sunt în continuare cele publicate în formatul “tradițional”, text. Însă în ceea ce privește Facebook, cel mai accesat și mai comentat conținut este cel în format video. Spre exemplu, clipul publicat de The Guardian pe Facebook în care președintele Barack Obama citește într-o emisiune de televiziune un mesaj pe Twitter publicat de Donald Trump în care acesta comenta despre Obama că este cel mai slab președinte din istoria Americii, a strâns peste 685.000 de like-uri, peste 55.000 de comentarii și a fost redistribuit de peste 490.000 de ori — ajungând la un nivel de popularitate printre utilizatorii de Facebook pe care și l-ar dori orice actor de presă.

În ceea ce privește un top al celor mai populare clipuri de pe Facebook după variabila conținut, cele mai accesate sunt cele despre mâncare și rețete de mâncare. Pagini precum BuzzFeed Tasty sunt foarte accesate, iar mulți dintre utilizatori reacționează prin comentarii, redistribuind sau pur și simplu lăsând un emoticon în urma lor. Pe locul doi, la mare distanță, se plasează paginile de Fashion & Beauty, urmate de cele cu animale de companie.

Un videoclip scurt generează, în medie, mai multe reacții pe Facebook decât unul de lungime medie sau mare. Conform acestei analize, cele mai multe reacții din partea utilizatorilor de Facebook sunt primite pentru conținut video de 60 până la 90 de secunde. Ce este mai scurt de atât nu poate fi interesant, ce este mai lung poate deveni plictisitor. După depășirea pragului de 90 de secunde, statistica înregistrează o scădere a interesului pentru conținutul video pe măsură ce durata acestuia crește, până la clipurile cu durata de aproximativ 6 minute, de la care interesul și reacțiile utilizatorilor de Facebook rămân constante. De asemenea, este important de menționat și că materialele video foarte scurte, de sub 30 de secunde, au generat, în medie, cele mai puține reacții dintre toate.

De asemenea, această analiză remarcă o creștere a numărului de transmisii video în format Facebook Live. În aprilie 2017, Fidji Simo, șeful departamentului video de la Facebook, a anunțat că nu mai puțin de 20% din conținutul video de pe rețeaua de socializare sunt transmisiuni live, iar perioada dedicată în fiecare zi de utilizatori pentru a urmări aceste materiale a crescut de patru ori în ultimul an. Acesta este, în parte, efectul prioritizării materialelor video live de către Facebook.

Utilizatorii rețelei de socializare reacționează diferit la conținutul Facebook Live Video, față de conținutul video propriu-zis. Astfel, conform acestei analize, numărul de reacții sau interacțiuni față de conținutul Facebook Live Video cresc pe măsură ce transmisiunea video durează mai mult, până la limita de 15 — 16 minute, după care se mențin la un nivel constant. Cele mai populare 10.000 transmisiuni Facebook Live au în medie durata de 20 de minute.

Însă, în pofida acestor discrepanțe, în medie, numărul de reacții pentru conținutul Live și Non-Live de videoclipuri de pe Facebook este similar: clipurile video postate pe Facebook primesc în medie 928 de reacții din partea utilizatorilor, în timp ce transmisiunile Facebook Live adună în medie 1043 de reacții.

De asemenea, autorii studiului au remarcat că formatul transmisiunilor Facebook Live atrage mult mai multe comentarii, relativ la numărul total de reacții din partea utilizatorilor. În acest caz, aproximativ 25% dintre reacții erau comentarii, ceea ce este de înțeles ținând cont de faptul că sunt evenimente live iar cei interesați pot pune întrebări și pot primi răspunsuri în timp real.

În ceea ce privește cele mai răspândite reacții la conținutul video de pe Facebook, acestea sunt reprezentate de postarea emoticoanelor pentru hohote de râs și a celor cu inimioare (love). Postarea de emoticoane “love” marchează în special reacțiile la postarea de conținut video despre filme, staruri din lumea sportului și celebrități în general. Reacția prin emoticonul “love” este cea mai frecventă și în cazul transmisiunilor prin Facebook Live.

Care este însă cea mai potrivită metodă de introducere a conținutului video pe Facebook? Cât de mare trebuie să fie textul de prezentare a materialului video pentru a obține un efect cât mai bun asupra utilizatorilor rețelei de socializare? După analiza celor mai populare 10.000 de clipuri video postate pe Facebook în perioada iunie 2016 — iunie 2017, autorii studiului au ajuns la concluzia că un text scurt de introducere, între 61 și 84 de caractere, oferă cele mai bune rezultate.

Concluziile acestei analize, pentru persoanele sau instituțiile care sunt interesate să genereze conținut video cât mai popular printre utilizatorii Facebook sunt următoarele: Videoclipul trebuie să fie scurt, între 65 și 115 secunde, trebuie să fie adus atenției utilizatorilor rețelei de socializare printr-un text de asemenea scurt — în jur de 61 de caractere — și scris în așa fel încât să încurajeze sau să trezească interesul accesării clipului. Pentru sesiuni de Facebook Live trebuie avute în vedere durate mai lungi, de 15 — 20 de minute. Din punct de vedere al subiectelor abordate în videoclipuri, cele mai populare sunt cele care oferă sfaturi practice, în genul celor “cum să faci” anumite lucruri, dar și materialele cu subiecte inspiraționale și cele cu umor sunt foarte populare. De asemenea, este bine ca materialul video pe care-l postezi pe Facebook să poată fi redistribuit — cele mai populare clipuri primesc mai multe redistribuiri decât “like”-uri.

BuzzSumo este o platformă pentru marketing de conținut și agenții SEO (subcategorie a marketingului online care oferă servicii de promovare în motoarele de căutare și crește eficiența site-ului și vânzările magazinelor online), care oferă soluții pentru identificarea de conținut interesant și atractiv pe piața digitală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 27