Contra candidati impuscati, expresii devenite celebre in istoria alegerilor la americani

alegerile-prezidentiale-sua

De-a lungul istoriei, alegerile prezidentiale din Statele Unite au dus la situatii neasteptate si controversate, relateaza History, care prezinta cateva dintre acestea, citeaza News.ro.

Cel mai neinspirat slogan de campanie din istorie i-a apartinut lui Al Smith, care se opunea Prohibitiei. Pentru a-si arata sustinerea pentru vanzarea de alcool, el le-a promis alegatorilor: “Votati pentru Al Smith si el va va face visurile umede sa devina realitate”.

Singurele alegeri “curate” din istoria alegerilor SUA au fost, probabil, cele din 1789, cand George Washington nu a avut contracandidat. Partidele politice nu fusesera create inca in Statele Unite. El a castigat 100% din voturi.

George Washington si-a cheltuit la un moment dat tot bugetul de campanie, 160 de galeoni, pentru a servi potentialii alegatori cu bautura.

John Adams s-a plans la un moment dat ca singurul motiv pentru care George Washington a fost “ales pentru ceva”, inclusiv la conducerea tarii, “a fost pentru ca era mai inalt decat oricine altcineva din camera”.

George Washington a rostit cel mai scurt discurs de investire. A avut 135 de cuvinte. William Henry Harrison a avut cel mai lung discurs – 8.445 de cuvinte. El a vorbit timp de peste doua ore, intr-o furtuna de zapada. Potrivit medicilor din perioada respectiva, Harrison a racit atunci. Starea i s-a agravat, iar o luna mai tarziu a murit.

Alegerile din 1800 au fost atat de “inversunate” incat vicepresedintele Aaron Burr a sfarsit prin a-l ucide pe rivalul sau politic, fostul secretar al Trezoreriei, Alexander Hamilton intr-un duel.

Pana in 1804, candidatul la presedintie care obtinea al doilea cel mai mare numar de voturi devenea vicepresedinte.

Pana in 1856, numai persoanele care detineau locuinte sau terenuri aveau dreptul sa voteze in alegeri.

In 1870, Congresul a adoptat al 15-lea Amendament, care le oferea dreptul la vot afro-americanilor. Insa autoritatile din Sud si din unele zone din Nord le-au refuzat acest drept pana in anii ’60.

In alegerile din 1872, candidatul Ulysses S. Grant a candidat impotriva unui cadavru: Rivalul sau, Horace Greeley, a murit inainte ca procesul electoral sa fie finalizat. Votul popular se incheiase, dar Colegiul Electoral nu votase inca.

Cand democratul Stephen A. Douglas l-a numit pe Abraham Lincoln “cu doua fete” in timpul campaniei electorale, Lincoln i-a raspuns: “Crezi ca daca as mai avea o fata, as purta-o pe aceasta?”

Democratii au ca mascota un magar datorita lui Andrew Jackson. Cand criticii lui i-au spus “magar” pentru propunerile sale populiste, el a decis sa foloseasca aceasta imagine in campanie, alaturi de sloganul “Lasati oamenii sa conduca”.

John Quincy Adams este singurul presedinte din istoria SUA care a pierdut si votul popular si pe cel electoral. Cum niciunul dintre cei patru candidati inscrisi in cursa, in 1824, nu a obtinut sustinerea a peste jumatate dintre membrii Colegiul Electoral. In aceste conditii, invingatorul a fost decis de Camera Reprezentantilor, care l-a sustinut pe Adams.

Cea mai “nebuna” petrecere de inaugurare a avut loc pe 4 martie 1829, cand a depus juramantul Andrew Jackson. Incercand ca scape de invitatii beti, Jackson a fugit din Casa Alba pe geam sau pe o usa laterala si si-a petrecut noaptea la hotel. In cele din urmatorii, servitorii au scos cazi pe peluza si le-au umplut cu punci pentru a scoate oamenii din Casa Alba.

Prima femeie care a candidat la presedintia Statelor Unite a fost Victoria Woodhull, in 1872, cu aproape 50 de ani inainte ca femeile sa aiba drept de vot. Candidatul sau la vicepresedintie, Frederick Douglass, a fost primul afro-american nominalizat pentru o functie in stat. Ei au fost desemnati candidati de partidul pentru Drepturi Egale.

In 1920, un candidat al unui partid mic, Eugene V. Debs, si-a organizat campania electorala din inchisoare. El fusese inchis pentru ca s-a opus Primului Razboi Mondial. In cele din urma a castigat 3% din votul popular.

Pana in 1937, presedintii erau investiti pe 4 martie, pentru ca atat de mult dura numararea voturilor. Datorita noilor tehnologii folosite, data investiturii a fost mutata pentru 20 ianuarie.

Prima masina de vot a fost folosita in 1892.

Norman Thomas, din Partidul Socialist, a candidat de cele mai multe ori la presedintia Statelor Unite – de sase ori. Nu a castigat niciodata.

Cel mai tanar presedinte a fost John F. Kennedy, care avea 34 de ani cand a fost ales. Cel mai batran candidat la presedintie a fost Ronald Reagan, care avea 69 de ani cand a fost ales.

Grover Cleveland este singurul candidat care a obtinut un mandat, a pierdut votul pentru un al doilea, dupa care a fost ales din nou patru ani mai tarziu. De aceea, el este considerat al 22-lea si al 24-lea presedinte al SUA.

Franklin D. Roosevelt a castigat patru mandate la presedintie, inainte de adaptarea celui de al 22-lea Amendament, care fixa limita de doua mandate.

Membrii sectei religioase Martorii lui Iehova nu au voie sa voteze in alegerile prezidentiale pana in 1999.

Presedintii americani aleg pe ce Biblie sau pe ce alta carte vor sa depuna juramantul in ziua inaugurarii. Presedintele Barack Obama a ales doua Biblii: Biblia lui Lincoln si Biblia lui Martin Luther King Jr.

Astronautii americanii de pe Statia Spatiala Internationala pot vota la alegeri, prin e-mail securizat.

In Kentucky si Carolina de Sud este ilegal sa bei alcool in ziua alegerilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 73 =