TELEFON SPION

  • 207405_630x420NSA monitorizează locația telefoanelor la nivel mondial

Cine unde este și când? NSA adună, potrivit unui raport, baze de date imense cu privire la locația tuturor telefoanelor mobile. Sistemul depozitează zilnic peste 5 miliarde de înregistrări.

 

Telefoanele mobile conțin dispozitive de localizare care trădează în orice moment locul în care se află utilizatorul, dar și direcția în care acesta se îndreaptă. Potrivit lui Washington Post, NSA folosește această funcție și colectează informații zilnice pentru peste 5 miliarde de telefoane mobile din toată lumea. NSA salvează și analizează date de localizare de la cel puțin câteva sute de milioane de dispozitive, a declarat ziarul, citând documente și interviuri ale angajaților NSA din partea lui Snowden.

 

Cu aceste date, serviciile de informații pot crea profiluri de mișcare ale populației sau indivizilor, în moduri care altfel ar fi fost imposibile. Ei pot chiar să spioneze relațiile dintre oameni. Asemenea date de urmărire a locației nu conțin informații cu privire la apeluri, dar cu toate acestea, permit realizarea unei imagini complexe cu privire la deținătorul dispozitivului. Zeit Online a arătat acum trei ani într-un experiment, folosind datele de pe telefonul mobil al politicianului verzilor, Malte Spitz, că se poate realiza un tipar foarte precis al fiecărui om, urmărind doar datele de localizare de pe telefonul mobil. Prin urmare, utilizare unor astfel de informații este considerată a fi problematică.

 

Ziarul a mai raportat că SUA insistă asupra interconectării rețelelor de telecomunicații mobile la nivel mondial. NSA colectează de asemenea date de pe telefoanele cetățenilor americani care călătoresc în străinătate. Se înregistrează și informații precum seria IMEI a telefonului și IMSI, seriile unice ale telefonului și a acartelei SIM din interiorul acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1