Controlorii UE trag un bilanț amar

3b0102a392703c3f3708f0fc5fc55ae7

Ucraina primește de ani de zile ajutoare de miliarde de euro în ciuda faptului că nivelul corupției din țară este foarte ridicat, iar asta se știe de multă vreme. Curtea Europeană de Audit ridică noi semne de întrebare privind utilizarea corectă a banilor. Consecințele pe care controlorii le cer sunt exercitarea unor presiuni mai ridicate.

Curtea Europeană de Audit pune la îndoială necesitatea ajutoarelor enorme oferite de UE Ucrainei. Experții subliniază faptul că lupta împotriva corupției în Ucraina stagnează deoarece corpurile guvernamentale de control și de aplicare a legilor nu sunt suficient de independente, iar oligarhii au o influență semnificativă asupra partidelor politice. Criticile controlorilor financiari au fost publicate într-un raport special publicat recent. Prin “parcursul extrem de negativ al Ucrainei în raport cu corupția” programul de ajutorare este pus în pericol.

Programul de sprijin implementat de UE în anul 2007 a arătat doar efecte limitate, concluzionează curtea. Până în anul 2014 s-a înregistrat de către guvernul de atunci un progres extrem de limitat în implementarea de reforme. După așa-numita revoluție de maidan, au existat anumite progrese. Dar rezultatele înregistrate până în prezent de noul pachet de ajutor în valoare de peste 11,2 miliarde de euro sunt banale.

Printre cele mai mari dificultăți experții au preciat influența oligarhilor în deciziile politice și conflictul armat din Ucraina de Est. Provocările de la nivel economic și financiar sunt mult mai mari datorită acestor doi factori. După un declin al producției economice cu 6,6% în anul 2014 și 9,9% în anul 2015, anul acesta este de așteptat să se finalizeze cu o creștere.

http://www.n-tv.de/politik/EU-Kontrolleure-ziehen-duestere-Bilanz-article19269566.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1