Copii cu vârste între șase luni și cinci ani ar trebui să ia suplimente care conțin vitamina A, C și D – este aceasta o informație surprinzătoare? Dacă vi se pare că da, nu sunteți singurii. Cercetătorii din Țara Galilor a descoperit că doar 30% dintre părinți și îngrijitori au declarat că au luat în considerare sfaturile profesioniștilor din domeniul nutriției cu privire la administrarea de suplimente alimentare tinerilor copii.
Iar circa două treimi (64%) dintre cei chestionați au declarat că nu dau copiilor suplimente cu vitamine. Departamentul Britanic al Sănătății (DoH) recomandă ca tuturor copiilor cu vârste între șase luni și cinci ani să li se administreze suplimente alimentare care conțin vitamina A, C și D în fiecare zi. Sfatul există încă de la începutul anilor 1990, când a fost adoptat de comitet pe baza aspectelor medicale a politicii nutriționale. DoH spune de asemenea că, copii alăptați la sân ar trebui să primească o doză zilnică de suplimente pe bază de vitamina D, începând de la naștere.
Cercetătorii galezi au dorit să afle cât de răspândite sunt sfaturile acestea printre părinți și îngrijitori. Ei au chestionat adulți care însoțeau copii la clinici pediatrice, în două spitale din Swansea. Un total de 101 de chestionare au fost completate, acestea fiind concepute să testeze cunoștințele în domeniu. Cercetătorii au declarat că cele mai frecvente motive oferite de părinți pentru a nu administra suplimente cu vitamine copiilor au fost: ei nu știau că ar trebui să o facă, nu i-a sfătuit nimeni sau au crezut că o dietă sănătoasă este suficientă.
Există printre experți o îngrijorare că majoritatea îngrijitorilor care au participat în sondaj nu urmează ghidurile oficiale privind alimentația și aportul de vitamine pentru copiii tineri. Mulți dintre respondenți nu par să fie conștienți de recomandări, sugerând faptul că profesioniștii din domeniul sănătății nu le oferă suficiente informații. Aceștia cred că trebuie luate măsuri pentru a crește conștientizarea celor care îngrijesc copiii.