Copiii inteligenți trăiesc mai mult

Copiii inteligenți tind să trăiască mai mult decât colegii lor mai puțin norocosi, arată un nou studiu. Cercetătorii scoțieni au început studiul cu 75.252 de bărbați și femei născuți în 1936 – 94% din populația scoțiană născută în acel an – care au efectuat teste de inteligență standardizate în 1947. Până în 2015, ei au putut confirma o cauză de deces pentru 25,979 dintre ei; 30.464 erau încă în Marea Britanie.
După ce au controlat multe caracteristici de sănătate, socioeconomice și comportamentale, au descoperit că scorurile mai mici din testul de inteligență al copiilor au fost asociate cu moartea cauzată de boli de inimă, accident vascular cerebral, boli respiratorii, cancer pulmonar și cancer de stomac. Toate aceste boli sunt foarte asociate cu fumatul, iar fumatul a explicat parțial asocierea cu mortalitatea. Dar chiar și după controlul asupra fumatului, legătura cu scorurile mai mici din testul de inteligență nu a dispărut.
Studiul, nu a găsit nici o asociere de inteligență inferioară cu cancerele care nu au legătură cu fumatul sau cu sinuciderea, dar a existat o asociere puternică cu moartea cauzată de rănirea accidentală.
Motivele legăturii sunt departe de a fi clare. “Nu stim inca de ce sunt legate de inteligenta din copilarie si de longevitate, dar ne mentinem o minte deschisa”, a spus autorul principal, Ian J. Deary, profesor de psihologie diferentiala la Universitatea din Edinburgh. “Stilul de viață, educația, lipsurile și genetica pot juca un rol”.
https://www.nytimes.com/2017/06/28/well/live/smart-kids-live-longer.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fwell-live&action=click&contentCollection=live&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=4&pgtype=sectionfront

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 36