La Marea Barieră de Corali din largul coastei Australiei se observă recent o albire severă a acestora. Jumătate din barieră este deja afectată. Autoritățile sunt în stare de alertă, la cel mai înalt nivel de pericol.
La cea mai mare barieră de corali din lume, din largul coastei australiene, coralii mor într-un ritm alarmant, datorită temperaturii foarte ridicate a apelor. În regiunile nordice ale Marii Bariere sunt afectați peste 50% din corali, raportează autoritățile din regiune. Acestea au adoptat în consecință cel mai ridicat nivel de alarmă.
La nivelul 3 acest lucru înseamnă albire severă a coralilor la nivel de regiune. Șeful autorității maritime responsabile pentru Marea Barieră de Corali (GBRMPA), Russell Reichelt, a declarat că în prezent se efectuează mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine situația coralilor și pentru a se putea lua decizii pentru protejarea acestora.
Scafandrii au descoperit daune semnificative la capătul nordic al Marii Bariere de Corali, lungă de 2000 de kilometri. Coralii din capătul nordic îndepărtat se regăsesc de luni de zile în ape cu temperatură ridicată. Acest lucru determină un stres termic asupra coralilor, care nu sunt pregătiți să facă față unui astfel de fenomen pe termen lung, explică Reichelt. Dar mare parte din parcul marin este încă la adăpost, nefiind afectat de fenomen.
Coralii sunt organisme vii și aparțin grupului Cnidaria. La temperaturi mari ale apelor în care trăiesc, organismele de tip Zooxanthellae cu care coralii trăiesc în simbioză încep să producă toxine și legăturile se desfac. Pentru că aceste organisme sunt responsabile de coloritul coralilor, aceștia din urmă se albesc și mor. Fără partenerul de simbioză coralii nu pot exista pe termen lung.