Coreea de Nord pregătește un nou test atomic

Imaginile din satelit preluate deasupra Coreei de Nord nu prezintă detalii îmbucurătoare: acolo se pot observa manevre militare în jurul unei facilități de testare. Experții americani cred că acolo se va desfășura următorul test nuclear al țării.

Coreea de Nord defășoară, potrivit estimărilor experților americani, pregătiri pentru un nou test nuclear. Indiciile se văd în mișcările vehiculelor sau a remorcilor cu echipamente din jurul intrării nordice a tunelului ce face parte din unitatea nordcoreeană de teste, Punggye-ri, aflată în nord-estul țării. Se pot vedea cabluri de comunicații amplasate în fața unității, raportează Institutul Americano-Coreean de la Universitatea Johns-Hopkins pe pagina sa web denumită “38 North”. Pagina este specializată în operațiuni desfăurate în Coreea de Nord.

Experții sugerează că echipamentele existente pot fi utilizate pentru a detona testul și a colecta date în urma exploziei, acestea fiind apoi evaluate pentru a îmbunătăți testele viitoare. De asemenea, în prezent se pompează apă din tunel. Combinația dintre acești factori lasă să se înțeleagă că se efectuează pregătiri pentru test. Experții subliniază cu toată acestea că nu există dovezi clare ale prezenței unei arme nucleare. Din datele preliminare nu se poate spune că un test atomic este iminent.

http://www.n-tv.de/politik/Nordkorea-bereitet-offenbar-Atomtest-vor-article19771083.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 47