Coreea de Nord stabilește o limită privind utilizarea nucleară

_89630236_e20f6cc8-313e-4742-99c4-5d214f2b2e0e

Liderul Coreei de Nord a declarat că țara sa nu va folosi arme nucleare doar cu excepția cazului în care suveranitatea sa este amenințată, transmite un raport mass-media de stat. Coreea de Nord a testat primele arme nucleare în 2006, după retragerea dintr-un tratat internațional.

S-au făcut amenințări repetate de atacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și SUA. Dar, Kim Jong-un ar fi spus in cadrul Congresului Partidului Muncitorilor de la Phenian că este dispus să normalizeze relațiile cu țările ostile anterior.

Un corespondent BBC în Coreea de Nord spune că , Kim tinde să trimită mesaje mixte. Iar miscarea observata la site-ul nuclear al țării este în concordanță cu pregătirile pentru un alt test nuclear.

Mass-media de stat l-a citat pe Kim declarând că ar trebui să existe mai multe discuții cu Coreea de Sud pentru a construi încredere și înțelegere, spunand că țara isi va “îndeplini cu fidelitate obligația de neproliferare și va depune eforturi pentru denuclearizarea la nivel mondial”.

Coreea de Nord s-a retras din Tratatul de neproliferare nucleară în 2003 și a început testarea armelor nucleare trei ani mai târziu. Sancțiunile internaționale asupra tarii s-au înăsprit în martie anul curent după ce aceasta a susținut că a testat o bombă cu hidrogen și a lansat o rachetă în spațiu.

Sanctiunile includ interdicții la export pentru materialele utilizate în producția nucleară și militare, precum și restricțiile privind bunurile de lux și servicii bancare.

http://www.bbc.com/news/world-asia-36240040

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 21 = 29