Coreea de Sud cere desfășurarea rapidă a sistemului antirachetă american THAAD

Președintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat luni că sistemul american antirachetă THAAD ar trebui desfășurat cât mai rapid în țara sa, relatează Reuters.

*UPDATE Coreea de Nord a lansat mai multe rachete în Marea Japoniei

În deschiderea lucrărilor Consiliului Național de Securitate sud-coreean, la scurt timp după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete în Marea Japoniei, Hwang a declarat că THAAD (Terminal High Altitude Area Defense — apărare zonală terminală la mare altitudine, n. red.) ar reprezenta o modalitate de apărare împotriva amenințării nord-coreene.

Ministrul japonez al apărării, Tomomi Inada, a afirmat că trei din cele patru rachete au ajuns până în zona economică exclusivă a Japoniei, care se întinde între 300 și 500 de kilometri în largul coastelor arhipelagului nipon.

În aceeași zi, cotidianul Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, citat de Yonhap, scria sub titlul “Pacea trebuie apărată cu propria noastră putere” că “este voința și poziția noastră neschimbată să ne întărim puterea militară de autoapărare pe baza puterii nucleare, dacă Statele Unite nu renunță la politica împotriva Coreei de Nord”. Agențiile de presă Yonhap și Reuters arată că rachetele nord-coreene au fost aparent lansate ca reacție a Phenianului la recentele exerciții militare comune ale Statelor Unite și Coreei de Sud.

SUA au confirmat, prin purtătorul de cuvânt al Comandamentului Strategic, lt.-col. Martin O’Donnell, că militarii americani au detectat lansarea unei rachete nord-coreene, “rămân vigilenți față de provocările Coreei de Nord și sunt pe deplin angajați să colaboreze cu aliații din Coreea de Sud și Japonia pentru menținerea securității”. Lansarea nu a reprezentat o amenințare pentru continentul nord-american, a precizat el, potrivit Reuters.

În urma evenimentului de luni, guvernul de la Seul a anunțat că va monitoriza continuu piața financiară și economia, pentru a reduce orice eventuale consecințe. “Vom acționa imediat conform planului nostru pentru astfel de situații”, se arată într-un comunicat guvernamental preluat de Yonhap. Instituțiile economice și financiare sud-coreene, printre care Ministerul Strategiei și Finanțelor, Comisia pentru Servicii Financiare și Banca Coreei s-au reunit de urgență pentru a discuta modalitățile de reacție la efectele posibile ale operațiunii militare a Coreei de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 10