CORUPTIA TURCA

  • Traders work during morning session at the Istanbul Stock ExchangeAcuzații de corupție în Turcia. Lira la pământ.

Premierul turc, Erdogan, este considerat arhitectul revenirii. Dar un scandal de corupție zguduie încrederea piețelor financiare, lira a coborât la cel mai scăzut nivel înregistrat până în prezent. Partidul de la guvernare, AKP, dorește să dea afară membri importanți.

 

Acuzațiile de corupție îndreptate împotriva membrilor din guvernul turc au cauzat neliniște printre investitori. Lira turcească a coborât vineri la un nivel record. Au fost momente în care pentru un dolar se plăteau chiar și 2,1761 lire turcești, atât de mult cât nu a mai fost niciodată până acum. Odată cu moneda locală a scăzut și valorea obligațiunilor guvernamentale turcești, deoarece o parte dintre investitori și-au luat rămas bun de la piață.

 

La obligațiunile de stat cu maturitate de 10 ani, rata dobânzii a crescut de dimineață brusc de la 0,46% la 10,27%. Cel mai ridicat randament anterior a fost de 10,33%, atins în anul 2010. Începând de acum 10 zile, instituțiile competente din Turcia derulează investigații cu privire la mai mulți membri ai cabinetului condus de Recep Tayyip Erdogan. Acuzațiile implică, printre altele, presupuse dări de mită, care subminează sancțiunile împotriva Iranului și eliberarea de autorizații ilegale de construcție.  În acest context, fii a doi miniștri au fost deja arestați. Până acum Erdogan a schimbat 10 din cei 26 de membrie ai cabinetului său, dar acesta refuză pentru moment să prezinte propria demisie.

 

Scandalul este extrem de delicat de asemenea pentru Erdogan, care a fost numit în trecut “Arhitectul revenirii Turciei”. Ultimele evenimente pun la îndoială competența economică a guvernului său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 3