Creatorul de modă Pierre Cardin, la 95 de ani

Pierre Cardin s-a născut la San Biaggio di Callatla, lângă Veneția, la 2 iulie 1922. La vârsta de doi ani a plecat în Franța apoi a crescut la Saint Etienne. În 1945, s-a stabilit la Paris. A urmat studii de arhitectură și a început să colaboreze cu designeri precum Paquin și Schiaparelli. Aici îi întâlnește pe Jean Cocteau și pe Christian Berard, cu care proiectează măști și costume pentru filme între care amintim “The Beauty and the Beast” (“La Belle et la Bęte”).

În februarie 1946 Pierre Cardin pleacă să lucreze pentru Christian Dior, care avea deja deschisă propria afacere. Potrivit site-ului său oficial pierrecardin.com, în 1950, și-a fondat, propria casă de modă, la numărul 10 pe rue Richepanse. În 1953 prezintă prima sa colecție dedicată doamnelor. Rochia de tip ”bubble” devine un succes imens în întreaga lume. Un prim boutique purtând numele “Eve” îl deschide la numărul 118 pe rue du Faubourg Saint-Honoré — Paris 8č.

Anul 1957 este marcat de deschiderea celui de-al doilea magazin destinat bărbaților intitulat “Adam”, începe să creeze cravate colorate și tricouri imprimate și face prima vizită în Japonia, devenind primul designer din vest care a căutat surse de inspirație în această parte a lumii. Aici este profesor onorific al Școlii de design Bunka Fukosa. În septembrie 1958, Pierre Cardin primește premiul “Young Designers” din Boston, SUA. În 1959, prezintă prima colecție pentru femei în magazinul ”Printemps” din Paris, iar anul următor, prima colecție dedicată bărbaților și intitulată the “Cylinder” line — linia “Cilindru” prezentată de un număr de 250 de studenți francezi.

În 1961 Pierre Cardin începe distribuția liniilor masculine ready to wear, urmată în 1963 de linia feminină ready to wear. În 1962, este fondat premiul Pierre Cardin în Japonia, distincție acordată de Școala de design Bunka Fukosa pentru cel mai bun designer al anului. În 1966, prezintă prima colecție închinată copiilor prezentată de tripleții din Paris. În același an deschide un boutique pentru bărbați și un studio la etajul șase al clădirii 59 pe rue du Faubourg Saint-Honoré. În 1968, deschide primul boutique pentru copii pe rue du Faubourg Saint-Honoré, la numărul 8.

În 1970 are loc deschiderea “Espace Pierre Cardin” (“Spațiul Pierre Cardin”) la 3 avenue Gabriel, Paris, spațiu care adăpostește un teatru, un cinematograf și o sală de expoziții, potrivit site-ului său oficial pierrecardin.com. Espace Cardin este folosit de asemenea și pentru promovarea talentelor artistice. În 1973 primește “Bazilica Palladiana”, un premiu acordat anual unui venețian de succes. În 1976 este distins cu Premiul “Commander of the Order of Merit”. Anul 1977 îi aduce Golden Thimble din partea French Haute-Couture pentru cea mai creativă colecție de sezon, titlu pe care îl mai câștigă de două ori, în 1979, respectiv 1982. Tot în 1977 cumpără linia de magazine Maxim, pe care o transformă în linie proprie de desfacere a creațiilor sale.

În 1978 i-a fost acordat certificatul “Prestige Tourism”, distincție acordată pentru contribuția la dezvoltarea turismului francez. Între anii 1978-1979, Cardin merge în China și deschide magazine sub nume propriu. Potrivit aceleași surse amintite, în octombrie 1980 celebrează 30 de ani de activitate la Metropolitan Museum of Art din New York și deschide un nou birou pentru a avea grijă de afacerile din America. În anul 1985 primește Fashion Oscar din partea French Fashion Industry în Paris. Un an mai târziu semnează un contract cu Rusia și deschide un show-room de 10.000 mp pentru liniile sale ready to wear. În 1991 este distins ca Ambasador de Onoare al UNESCO, numele lui fiind legat de multe acțiuni caritabile.

În cadrul celei de-a 26-a ediții a Jocurilor Olimpice desfășurate în Atlanta (SUA) în 1996, a prezentat colecția ”Evolution” inaugurând totodată și noul său spațiu de prezentare? ”Blue Sky”, destinată grupelor de vârstă cuprinse între 16 și 25 de ani. În 2000 lansează revista ”Parfum et Senteurs”. La 25 mai 2007 Pierre Cardin primește din partea CFDA premiul pentru fashion în New York și în 18 noiembrie primește Commander Order pentru merite culturale din partea Principelui de Monaco la Ambasada Monaco din Paris.

Pe lângă modă, Pierre Cardin a produs și un musical intitulat ”Dorian Grey”, inspirat după opera lui Oscar Wilde, premiera având loc în sala La Fenice din Veneția, în august 2016. ”Dorian Grey” este un musical care împletește muzica pop și cea clasică, costumele folosite de interpreți fiind create de Pierre Cardin. Rolul titular în premiera mondială a fost deținut de Matteo Setti, cunoscut în Italia pentru interpretarea rolului Gringoire în comedia muzicală ”Notre-Dame de Paris”.

Pierre Cardin este considerat un adevărat lider în artă, afaceri și diplomație publică. Piesele sale vestimentare geometrice se bazează pe forme și motive. Brand-ul Cardin s-a tranformat într-un imperiu care cuprinde de la haine, parfumuri, genți de piele, încălțăminte, până la ceasuri, îmbrăcăminte pentru copii, pălării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4