CREDITE IEFTINE

Credite_imobiliare_ipotecarePatru banci vor oferi credite IMM cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE

 
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat, in cadrul initiativei JEREMIE, patru noi contracte de finantare cu RaiffeisenBank, Banca Transilvania, BRD GroupeSociete Generale si ProCredit Bank.

Prin noile contracte, semnate in cadrul instrumentului JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”) de creditare cu subventie partiala de dobanda, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.

“Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune”, a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.

Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania

In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active in Romania: garantia de portofoliu (disponibila prin Raiffeisen Bank, BCR si Unicredit Tiriac Bank), prin intermediul careia au fost acordate deja peste 2000 de credite in valoare totala de peste 180 de milioane de euro cu cerinte semnificativ reduse de garantii pentru IMM, si fondul de capital de risc 3TS Catalyst Romania, care a efectuat primele investitii in intreprinderi din domeniul tehnologiei.

Cele patru noi tranzactii au fost posibile ca urmare a cresterii resurselor mandatului JEREMIE de catre Guvernul Romaniei in luna noiembrie, printr-o alocare suplimentara din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare. Imprumuturile se vor acorda IMM-urilor de catre banci in conditiile prevazute in schema relevanta de ajutoare de minimis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 21