Creșterea Chinei scade sub șapte procente

62716630

Cât de mult ne mai putem baza pe China ca motor al economiei globale? Cifrele mari de creștere de anul trecut sunt de domeniul trecutului, potrivit guvernului de la Beijing. Dar și noile obiective, mai modeste, încep să fie considerate nefezabile.

Creștere Chinei s-a încetinit din nou în al treilea trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) al țării a crescut în ultimele trei luni cu abia 6,9% în comparație cu anul precedent, după cum a raportat Biroul de Statistică de la Beijing. Creșterea economică trimestrială nu a mai fost așa redusă de la punctul culminant al crizei financiare din anul 2009.

Mulți experți economici se temeau însă de un regres mai puternic. Pentru că cifrele slabe au fost anunțate săptămânile trecute după ce Beijingul a prezentat efectele unei conjuncturi nefavorabile. Doar în luna septembrie comerțul exterior a scăzut cu 8,8%. Importurile au scăzut de asemenea cu 17,7% față de luna precedentă, un semn că afacerile nu merg bine nici pentru companiile germane din China.

Devine tot mai dificil pentru Beijing să păstrezepână la sfârșitul anului obiectivul de șapte procente creștere economică. În trimestrul precedent creșterea s-a situat exact la acest prag.

Cu toate acestea, analiștii estimează faptul că PIB-ul Chinei se va mai dezvolta în ultimul trimestru al anului, deoarece guvernul a decis în favoarea unor ajutoare de conjuctură, care își vor produce atunci efectele. Anul trecut China a crescut cu 7,4%, o creștere atât de lentă într-un an nu a mai fost întâlnită de un sfert de secol.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinas-Wachstum-faellt-unter-sieben-Prozent-article16163231.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2