Cresterea economiei românești ironizată de guvernatorul bancii poloneze, “mai bine cretere de 3% decât ca România”

 

Glapinski, guvernatorul Bancii Poloniei: Mai bine sa avem o rata de crestere de 3%, decat sa ne dezvoltam ca Romania
“Nu pacatuiesc spunand ca, pentru Polonia, ar fi mai bine sa aiba o rata de crestere de 3% pentru o lunga perioada de timp decat sa ne dezvoltam ca Romania, a carei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, la un moment dat, cresterea poate incetini puternic si, pe medie, in cativa ani va fi mai mica”, a explicat Guvernatorul Bancii Poloniei, Adam Glapinsk, intr-un interviu acordat Gazeta Prawna.

Ce a mai spus Glapinsk:

La sfarsitul anului 2017, in ultimul trimestru, economia a crescut cu aproximativ 5%. Aceasta este, evident, o veste buna, deoarecemareste veniturile bugetului si poate permite o crestere a salariilor . In acest an, rata de crestere poate ca va fi putin mai mica, dar va ramane o crestere foarte buna, mai aproape de rata naturala de crestere, cea care te protejeaza impotriva dezechilibrelor. Noi, bancherii centrali, suntem responsabili pentru aceasta, astfel incat aceste dezechilibre sa fie indepartate.
Intr-o mare masura, avem o dezvoltare durabila. Singurul domeniu care necesita monitorizare este piata fortei de munca. Cercetarile noastre arata ca desi, aceasta problema nu este inca deosebit de acuta astazi, in cativa ani va fi mult mai vizibila. Prin urmare, analizam cu atentie intrarea imigrantilor din Ucraina pentru a afla care este impactul acestora asupra economiei noastre.
Ar putea fi mai bine ca economia noastra sa nu creasca prea repede, pentru ca atunci aceste dezechilibre vor creste in mod natural.
Nu pacatuiesc spunand ca, pentru Polonia, ar fi mai bine sa avem o rata de crestere de 3% pentru o lunga perioada de timp decat sa ne dezvoltam ca Romania, a carei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, la un moment dat, cresterea poate incetini puternic si, pe medie, in cativa ani va fi mai mica
Datele noastre actuale indica faptul ca ratele (dobanzii de politica monetara- n.red) pot ramane neschimbate pana la sfarsitul anului. Ceea ce nu inseamna ca daca se va intampla ceva in economie, nu vom reactiona.
Nu exista nicio sansa ca Banca Centrala Europeana sa decida rapid majorarea ratelor dobanzilor.
Suntem intr-o democratie si nu putem interzice folosirea criptomonedelor. Dar in acelasi timp nu vrem ca investitorii sa-si investeasca banii in tranzactii cu risc ridicat. In Davos, aproximativ o treime din conversatiile mele aufost pe tema criptomonedelor. Surprinzator de mult. Din fericire, exista tot mai multe companii care se asigura ca au solutii care impiedica utilizarea criptomonedelor pentru spalarea de bani sau pentru crearea unor mecanisme piramidale. Banca centrala trebuie sa investeasca sume mari de bani pentru a crea departamente si unitati specializate care sa monitorizeze aceste riscuri.
Adam Glapinski este profesor de stiinte economice. E guvernator din iunie 2016, inainte de asta el fiind membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Poloniei. Dupa 1990, el a detinut multe functii importante in administratia publica, inclusiv ministru al constructiilor si al economiei. A fost deputat si senator si apoi consilier al presedintelui Lech Kaczynski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 12