Cresterea exporturilor Japoniei reaprinde speranta recuperării economice

_77048945_japantradeafp

Japonia: cresterea exporturilor reaprinde speranta recuperării economice
Exporturile japoneze au arătat o creștere surpriză în iulie, readucând speranțe de creștere pentru a treia cea mai mare economie din lume. Exporturile au crescut cu 3,9%, comparativ cu anul trecut, cu sprijinul transferurilor tot mai mari de autoturisme și mașini electrice. Este prima crestere din ultimele trei luni.

Importurile au crescut cu 2,3% în aceeași lună, condusă de o cerere în creștere pentru petrol și gaze, după ce dezastrul de la Fukushima în 2011 a dus la o oprire a reactoarelor nucleare.
Deficitul comercial al Japoniei a crescut la 964 miliarde de yeni (9.4 miliarde de dolari) în luna iulie, comparativ cu un deficit de 822 miliarde de yeni în luna iunie. Analiștii au speranţa că o creştere a exportului va compensa deficitul intern, dar nu toată lumea este convinsă că redresarea exporturilor va fi suficientă pentru a sustine economia Japoniei, pe termen lung.
Economia japoneza s-a contractat cu 6,8% în al doilea trimestru al anului, cea mai mare cădere din 2011 şi în mare măsură ca răspuns la creşterea impozitului pe vânzări, de la 5% la 8% în luna aprilie.
http://www.bbc.com/news/business-28862850

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 81