Creșterea nivelului de poluare cu ozon amplifică riscul de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare

Creșterea nivelului de poluare cu ozon în mediul urban reprezintă un risc major pentru sănătate care conduce la înmulțirea deceselor ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale și a afecțiunilor cardiace în rândul locuitorilor vulnerabili, conform unui nou studiu realizat recent de o echipă de oameni de știință chinezi, informează luni Xinhua.

Date prelevate din 272 de orașe din China între anii 2013 și 2015 indică ”dovezi concludente” care asociază situațiile din ce în ce mai frecvente de expunere pe termen scurt la poluarea cu ozon cu o înmulțire a numărului de decese ca urmare a bolilor cardiovasculare, potrivit unei lucrări publicate în jurnalul ”Environmental Health Perspectives”.

Ozonul de la nivelul solului, cunoscut sub numele de smog fotochimic, este cauzat de interacțiunea luminii solare cu oxizii de nitrogen/azot (NOx) și cu vaste cantități de compuși organici volatili (COV) necontrolați rezultați ca urmare a arderii combustibililor fosili sau a producției de substanțe chimice.

China duce un război cu poluarea pentru a reduce și inversa daunele provocate mediului după aproape patru decenii de dezvoltare economică susținută, însă cea mai mare parte a atenției s-a îndreptat către reducerea concentrațiilor de particule în suspensie din atmosferă, PM2,5, mai accentuate în timpul iernii, precizează sursa citată.

Kan Haidong, director al Departamentului pentru sănătate publică în cadrul Universității Fudan din Shanghai, a declarat că în timp ce PM2,5 contribuie într-o măsură semnificativă la numărul de cazuri de îmbolnăviri din China, ozonul reprezintă la rândul său un factor la fel de important în regiuni precum delta râului Perla.

”(Concentrația de) ozon a crescut în ultimii ani în China”, a spus Kan, care a fost implicat în acest studiu. ”Spre deosebire de aceasta, (concentrația de) PM2,5 a scăzut cu circa 30% în ultimii cinci ani”, a precizat el.

Lauri Myllyvirta, reprezentantă din Beijing a organizației de protecția mediului Greenpeace, a declarat că o parte a creșterii considerabile a concentrației de ozon din atmosferă poate fi explicată tocmai prin succesul repurtat de China în ceea ce privește reducerea concentrației de particule în suspensie PM2,5, fapt ce a determinat creșterea cantității de lumină solară care a interacționat cu nivelurile ridicate de NOx și COV, pe fondul întârzierii acțiunilor pentru reducerea acestora.

Expunerea medie la ozon în China a crescut cu 17% în perioada 2014-2017, fapt ce a condus la înmulțirea cu 12.000 a numărului de decese premature pe an, a estimat Greenpeace pe baza datelor de la Ministerul Mediului din China și din raportului Global Burden of Disease (GBD).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 39