Creștinii ar putea avea de suferit din cauza deciziilor lui Trump

imageResize-2
Disponibilitatea președintelui american Donald Trump de a acorda prioritate solicitărilor de azil provenite de la membri ai unor minorități religioase persecutate ar putea avea efect de bumerang asupra creștinilor din Orientul Mijlociu, a declarat duminică un important activist pentru drepturile omului din rândul minorității creștine din Egipt, transmite DPA.

“Tot timpul, extremiștii de aici îi acuză pe creștini că au legături cu Statele Unite”, a declarat Mina Thabet, manager de program pentru minorități în cadrul Comisiei Egiptene pentru Drepturi și Libertăți. Iar deciziile luate de Trump “vor face ca acest lucru să fie și mai mult crezut de către conservatori. Va face viața creștinilor mai grea în Egipt și în alte țări din Orientul Mijlociu”, a adăugat el. “Să-i luăm pe oameni din țările lor, din casele lor nu este o soluție… Trebuie să ne gândim cum să punem capăt discriminării și nu se poate lupta împotriva discriminării cu discriminare”, a susținut Thabet.

Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiați în Statele Unite și a interzis temporar sosirea călătorilor din șapte țări majoritar musulmane. Președintele republican a precizat că, atunci când primirile vor fi reluate, ar trebui să se acorde prioritate solicitărilor provenite din partea grupurilor minoritare care invocă persecuții religioase.

Înainte de semnarea ordinului executiv, Trump a declarat postului Christian Broadcasting Network că a intenționat să-i ajute pe creștinii sirieni. Însă, potrivit Pew Research Center, creștinii alcătuiesc mai puțin de un procent din numărul total de 12.587 de refugiați sirieni primiți de SUA în 2016. Potrivit analistului Fabrice Balanche de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat, de la Washington, înainte de declanșarea războiului, în 2011, creștinii reprezentau 5% din populația Siriei. Procentul a scăzut la 3% în 2015, în condițiile în care creștinii și musulmanii suniți au părăsit în număr mare Siria.

Și minoritatea creștină din Irak a scăzut semnificativ ca urmare a emigrării după invazia americană din 2003 care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, iar copții din Egipt, cea mai mare populație creștină din regiune, s-au plâns de discriminare și, mai ales în zonele rurale sărace din sudul Egiptului, de izbucniri ocazionale de violență motivată religios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 34 = 42