CRIMEEA COSTA

  • moskauCriza din Crimeea va costa Rusia miliarde

Mass-media de stat din Rusia laudă intervenția militară din peninsula de la Marea Neagră. Dar demonstrația de putere a lui Putin este cumpărată cu un preț. Crahul bursier, rubla se rostogolește la vale. Rușii sunt amenințați de șocuri ale prețurilor și sancțiuni.

 

Intervenția militară din Crimeea este extrem de controversată. În timp ce Occidentul vede ca o invazie a miilor de soldați ce nu poartă însemnele unei armate, fapt prevăzut de dreptul internațional, mass-media apropiată statului rus sărbătorește. Pentru ei acțiunea este un act legitim de auto-apărare. SUA și UE vorbesc despre “un act de agresiune” ca și cel din cele mai întunecate ore ale istoriei lumii.

 

Fără îndoială că există totuși motive pentru care piețele pedepsesc acțiunile lui Putin. Iar acțiunile nemiloase ale Kremlinului în Ucraina nu vor fi trecute cu vederea, ci vor avea costuri mari pentru Rusia. În special din punct de vedere economic. Pentru că efectele politicii agresive se vor vedea și pe piețele de tranzacționare, nu doar pe scena politică.

 

Bursele ruse au reacționat cu panică la invazia armatei ruse în Crimeea. Temându-se de un război, investitorii au fugit masiv de acțiunile rusești. Un trader a declarat că în prezent există o tendință de a vinde tot. Indicele MICEX de la Moscova a scăzut cu 8,5%, până la minimul ultimelor opt luni. Indicele RTS, ce este constituit din acțiuni cu valoare în dolari, a scăzut, de asemenea, cu până la 10%. Aceasta este cea mai mare pierdere de zi cu zi de la prăbușirea băncii americane Lehman Brothers în 2008. Prin urmare, pierderile de pe bursă au dus piețele rusești de valori la minimul valorii din ultimii 4 ani și jumătate.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Krim-Krise-kostet-Russland-Milliarden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 33