Cristalul reticular, jucaria comestibila, o inventie a unui antreprenor roman, a uimit Marea Britanie

Inventia-unui-roman-face-furori-in-UK--Cristalul-reticular--jucaria-comestibila

Andrei Toma, un tanar antreprenor roman in varsta de 30 de ani, da peste cap intreaga teorie parentala conform careia joaca si mancatul la copii nu fac casa buna.

Inventia sa, cristalul reticular, a pornit de la nevoia de a raspunde unor probleme intalnite in arhitectura si designul interior si a sfarsit prin a deveni o jucarie cu rol educativ, care poate fi si degustata de copii, anunta un comunicat al companiei ICDS Arch.

Creatia romanului a fost elogiata si de juriul competitiei Innovate UK, unde jucaria comestibila a obtinut un binemeritat premiu.

La 19 ani, Andrei Toma parasea Romania pentru a se muta in Marea Britanie. In 2010, tanarul absolvea cursurile Universitatii pentru Arte Creative (UCA), incepand o cariera de succes ca designer interior.

“In timpul activitatii m-am izbit de o multime de probleme. Acest lucru m-a motivat sa deschid o afacere proprie”, a explicat designerul roman.

ICDS Arch este firma prin care Andrei Toma a reusit sa realizeze cristalul reticular, o inventie care a obtinut unul din cele 100 de premii puse la bataie in cadrul competitiei internationale gazduite de Marea Britanie.

“Andrei Toma este un castigator merituos si se alatura unui grup de prestigiu de 100 de inovatori de top care simbolizeaza produsele de top din 2015.

Cu participanti de la investitori internationali, cumparatori si antreprenorii vizionari, pana la guverne si mediul academic, acest eveniment este o vitrina inedita pentru companiile castigatoare”, a explicat directorul Innovate UK, Ruth McKernan.

Ideea de cristal reticular i-a venit in timpul studiilor, in 2008, de la o componenta a spatiului ce poate fi asamblata la infinit fara pierderi de stabilitate. Dupa 7 ani de cercetare cu fonduri de sustinere din public, familie si prieteni, ideea lui Andrei a ajuns la un stadiu care permite comercializarea.

Ce poti face cu jucaria? In primul rand sa o asamblezi, iar daca pe parcurs simti “fomica la burtica” poti sa o si rontai in liniste, cristalul reticular fiind comestibil.

Ce gust are? Hmm, aici Andrei nu ne-a oferit prea multe amanunte, dar tinand cont ca a oferit un prototip nepoatei sale, iar aceasta si-a manifestat pe deplin incantarea, trebuie sa fie destul de gustoasa.

Chiar daca interesul britanicilor este mare in a pune in productie aceasta jucarie inedita, Andrei vrea ca investitia sa fie directionata catre orasul sau natal, Iasi.

“Daca te consideri castigator poti fi oriunde, nu conteaza tara de unde vii. Singura capcana de pe piata este cea politica si multi antreprenori au cumparat etichete straine.

Cand vine vorba de consumatori, ei pot fi oriunde, tinand cont ca globalizarea a democratizat comertul, dar si accesele la piata, prin educatie.

Sunt ferm convins ca aceasta jucarie va deveni un simbol al Romaniei, pentru ca te poti juca, dar si manca, un lucru greu de rezolvat pentru parinti”, a explicat Andrei Toma, directorul executiv al ICDS Arch.

Firma introduce pentru prima data in Romania un model de business din lantul de valori hibride si va sustine antreprenorii locali cu 30% din profituri dedicate instruirii persoanelor defavorizate.

Produsul va fi introdus in Iasi printr-un transfer tehnologic de nivel inalt cu scopul de a crea un centru de productie regional, cu investitii totale de peste 3.000.000 de euro in decursul a 7 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − = 75