CRIZA DE JOS

  • asterdamNordul Europei supus riscurilor

Pierderea rating-ului AAA de către Țările de Jos este doar unul dintre efectele unor probleme larg răspândite în regiune. Datoriile private sunt la un nivel ridicat, piața imobiliară crește într-o veselie, iar economie crește foarte lent. Piețele financiar însă, rămân deocamdată calme.

Piețele financiare internaționale au reacționat la reducerea rating-ului de credit pentru Țările de Jos, de către agenția Standard&Poor”s. Investitorii sunt conștienți de situația economică din regiune. Problema Olandei este un nivel ridicat al datoriei private, o piață de locuințe vulnerabilă și o creștere economică slabă, situație întâlnită, de asemenea și în părți din nordul Europei.

FMI a avertizat în toamna acestui an de la consecințele negative ale posibilei scăderi de prețuri pentru locuințele din Suedia. Aceste consecințe vor fi resimțite în întraga regiune, nu doar în Suedia. Scăderea bruscă a prețurilor pe piața locuințelor suedeze va provoca o scădere posibil la fel de bruscă a consumului și de asemenea o scădere în ocuparea forței de muncă. Aceste consecințe vor atrage după sine credite neperformante pentru bânci și creșterea costurilor de finanțare pentru alți jucători din economie.

Suedia a cunoscut deja o criză pe piața imobiliară în anii ”90. La cea vreme, guvernul s-a văzut nevoit să naționalizeze anumite bănci. Datoria privată în țările nordice se află deja la un nivel ridicat și crește în continuare ajungând, în cazul anumitor țări la același nivel cu cel al Spaniei. În regiune există de asemenea riscul unei bule pe piețele imobiliare, fapt bine cunoscut, dar aparent nu este considerat o amenințare serioasă pentru bonitatea țărilor din regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 4