Criza financiară din Puerto Rico se înrăutățește

59647401

Situația financiară din Puerto Rico (teritoriu extern al SUA) se înrăutățește. Banca de dezvoltare locală nu mai are suficiente lichidități. Puerto Rico se află sub supravegherea financiară a Statelor Unite, dar nu are dreptul de a declara falimentul.

Banca de dezvoltare din Puerto Rico se află în fața unui faliment, datorită datoriilor imense pe care teritoriul american le-a adunat. Organismele de stat și administrațiile comunale trebuie să accepte pierderea depozitelor lor, a scris recent Ministrul de Finanțe, Juan Zaragoza, către directorii instituțiilor publice și primari. Ziarul “El Nuevo Dia” a publicat scrisoarea din 24 octombrie. Banca de dezvoltare nu dispune în prezent de suficiente lichidități, pentru a putea achita depozitele, spune Zaragoza.

Puerto Rico se regăsește de luni de zile într-o situație bugetară dificilă. În total povara datoriei se situează la 70 de miliarde de dolari americani, la care se adaugă creanțe neachitate la pensii.

Teritoriul este sub supravegherea financiară a Statelor Unite, pentru a-i da ocazia de a-și restructura datoriile. Un corp de control are rolul de a promova reforma bugetară și vânzarea de proprietăți naționale, dar și să îi forțeze să negocieze cu creditorii. În vară președintele american Barack Obama a semnat o lege prin care datoriile scadente să fie achitate până la începutul anului 2017.

Puerto Rico face parte din teritoriile externe ale SUA. Dar nu reprezintă unul din cele 50 de state federale, de aceea beneficiază de un statut special. Tot din același motiv nu se supune legii americane pentru falimente.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Finanzkrise-in-Puerto-Rico-spitzt-sich-zu-article18983481.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =