CRIZA TURCIEI

 

  • Turkish lira banknotes are seen in this photo illustration taken in IstanbulBanca centrală turcă, sedință de criză

Declinul lirei turcești a alertat autoritățile monetare. Banca Centrală a convocat o ședință de urgență pentru ziua de marți. Experții se așteaptă la o creștere a ratei dobânzii.

 

Este prima dată în ultimii doi ani și jumătate când o astfel de reuniune specială este convocată. Rezultatul reuniunii ce va avea loc marți va fi făcut public spre seară, conform declarației Băncii Centrale de luni, de la Ankara. Se va discuta introducerea de măsuri necesare pentru menținerea stabilității prețurilor.

 

Experții sunt de părere că rata dobânzii va crește brusc. Economistul Timothy Ash de la Standard Bank se așteaptă la o mișcare agresivă pe partea ratelor dobânzilor. În prezent rata dobânzii este de 4,5%. Bancherii centrali au fost puși în alertă de scăderea recentă a valoilor lirei turcești. Ea a scăzut până la o rată de 2,39% și ajunge astfel la un nivel record. Temându-se de o înăsprire rapidă a politicii monetare din SUA și sperând la o rederesare economică la nivel mondial, investitorii se retrag în prezent de pe piața din Turcia și de pe alte piețe emergente. În plus, Turcia a devenit centrul atenției în decembrie când au fost lansate anchete împotriva unor demnitari sub suspiciunea de corupție.

 

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/tuerkische-lira-zentralbank-beruft-krisensitzung-ein-a-945779.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4