Croatia urmărește să devină membră euro

Croatia vrea să devină parte a zonei euro. Potrivit guvernului acest lucru s-ar putea întâmpla undeva în următorii opt ani. Uniunea Europeană salută ambițiile celui mai nou stat membru, dar critică însă nivelul excesiv al datoriei publice.

Cel mai proaspăt membru al UE, Croatia, vrea ca în următorii șapte-opt ani să adopte moneda unică europeană. Autoritățile nu vor să elaboreze un termen precis pentru acest pas, dar vor să devină membru al zonei euro în decursul a două perioade legislative, spune premierul croat Andrej Plenkovic. Guvernul său este în funcție de doi ani de zile.

Ca etapă înaintea adoptării monedei unice, Croația va lua parte la Mecanismul European de Curs de Schimb (ERM 2). Pasul ar putea fi realizat undeva în următorii trei ani de zile. Banca Centrală Croată va păstra kuna sub control și la un curs de schimb fix față de euro.

Candidații la zona euro apelează la acest mecanism cel puțin doi ani de zile înainte de aderare. Acest lucru înseamnă că moneda țării candidate nu va fluctua foarte mult. Ambițiile euro ale croaților vin într-un moment în care proiectul este sprijinit și de autoritățile UE. Președintele comisiei UE, Jean-Claude Juncker a militat în cadrul unui discurs pentru introducerea monedei unice și în statele membre ale UE din Europa de Est.

Cel mai mare obstacol pentru Croația ar fi datoriile publice, care reprezintă în prezent o pondere de peste 80% din produsul intern brut. UE permite candidaților un nivel de maxim 60% din PIB. Până în 2020 nivelul lor trebuie să scadă până la 72%, spune Plenkovic.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kroatien-plant-Euro-Beitritt-article20109041.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 + = 41