Cu cât s-au scumpit produsele în ultimele 9 luni?

Un experiment Europa FM ne arată dacă s-au scumpit sau nu alimentele? O întrebare la care Europa FM a încercat să afle răspunsul printr-un experiment: cu un bon fiscal din luna februarie (28.02.2017) am mers la cumpărături 9 luni mai târziu (20.11. 2017), la același hypermarket, căutând aceleași produse. Am vrut să vedem dacă vom plăti sau nu mai mult la final.

De precizat că TVA-ul era la același nivel și în februarie, după cum reiese și din fotografiile: TVA 19 % produse nealimentare, și TVA 9% produse alimentare.

Bonul din februarie 2017 valora 186,96 lei.

Reporter: „Ne aflăm într-un hypermarket din București și vrem să facem un test. Avem un bon de acum câteva luni (februarie 2017, n. red vezi foto) pe care am plătit 186,96 de lei. Astăzi, 20 noiembrie 2017 vrem să cumpărăm aceleași produse, de la același magazin să vedem cu cât au crescut prețurile și cu cât vom plăti mai mult la final.

Pe listă avem mezeluri, lapte, carne dar și câteva produse pe care orice român le cumpără din categoria produse nealimentare. Ne-am “înarmat” cu un cărucior mare și am pornit printre rafturi.”

Bonul din luna noiembrie 2017 valorează 236,64 lei. Așadar, la final am plătit cu 49,68 lei mai mult în noiembrie, față de luna februarie, pe aceleași produse.

Pe listă au fost și produse care nu s-au scumpit, cum ar fi hrana pentru pisici.

În concluzie, alimentele s-au scumpit, așa cum arată și datele INS, recent. Alimentele s-au scumpit, anul acesta, cu 3,5 la sută, potrivit INS. Cea mai mare creştere a fost la unt – aproape 12 la sută, apoi ouăle, cu 4 procente şi carnea de porc – peste 5 la sută.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 + = 80