Cu prostu’ sa nu te pui, se spune, asa ca Charlie Hebdo nu va mai publica, de acum înainte, caricaturi ale profetului Mahomed

charliehebdo8

Se spune ca inca nu s-a nascut acel om atat de inteligent incat sa convinga pe un prost ca e prost. Exprimarea e libera, nu ucide, te poate inspira chiar daca te supara, aparent, e un punct de vedere si atat. Dar daca nu ai atata minte ca sa intelegi ca daca ceva nu intelegi, nu trebuie sa scoti pusca si sa-l ucizi pe cel care te-a caricaturizat, inseamna ca ai o problema. Si atunci e normal ca cel care gandeste si e mai inteligent sa cedeze, adica sa nu sa se puna cu mintea prostului.

Acest concept a facut ca publicaţia de satiră Charlie Hebdo, a cărei redacţie a fost decimată într-un atac terorist, pe 7 ianuarie 2015, sa nu mai publice, de acum înainte, caricaturi ale profetului Mahomed, potrivit lui Laurent Sourisseau, redactor-şef şi publisher la săptămânalul francez, informează washingtonpost.com.

“Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi”, a declarat Laurent Sourisseau, într-un interviu acordat revistei germane Stern. Dar Sourisseau, care este cunoscut sub pseudonimul Riss, a mai spus că intenţia publicaţiei Charlie Hebdo nu a fost să fie “posedată” de critica islamului. “Greşelile pentru care ai putea blama islamul se pot găsi şi în alte religii”, a mai spus desenatorul. O mica pauza pentru un zambet adecvat.

——————————————————————————————————————————————

regular_smile…..Un musulman habotnic moare si ajunge in rai. E extrem de incitat – o viata intreaga asteptase sa-l intalneasca pe Mahomed! … La poarta raiului da
peste un tip cu barba. Plin de emotie si infrigurare, omul nostru il
intreaba:
– “Mahomed?”
– “Nu, fiul meu, eu sunt Sf. Petru. Mahomed e mai sus” ii raspunse barbosu’,
aratand catre o scara care ducea spre un nor superior.
Habotnicul incepe sa urce cu greu scara. In fine, intalneste un alt individ
cu barba si i se adreseaza plin de speranta:
– “Mahomed?”
– “Nu, eu sunt Moise. Mahomed e mai sus.”
Habotnicul urca sprinten mai departe, in ciuda urcusului abrupt, plin de
euforia revelarii faptului ca reprezentantul evereilor se afla la un nivel
inferior fata de Profet … Ajunge la urmatorul nor si-l intreaba respectuos
(dar plin de subintelesuri) pe barbosul intalnit in cale:
– “Mahomed?”
– “Nu, eu sunt Hristos.. Mahomed e mai sus…”
In ciuda efortului depus, fata i se lumineaza – dandu-si seama ca tocmai are
dovada clara a superioritatii islamului fata de crestinism …
Habotnicul se taraste mai departe, cu ultimele puteri, si ajunge la ultimul
nor, adresandu-i-se individului (tot cu barba, dar mult mai) impunator din
fata sa:
– “Mahomed?”
– “Nu, fiule, eu sunt Dumnezeu! Dar tu arati cam extenuat, doresti o cafea?”
– “Daca se poate, va multumesc din suflet.”
Tragandu-si un pic sufletu’, habotnicul continua:
– “Sincer sa fiu, trecand peste faptul ca m-asteptam sa va prezentati drept
Allah, n-as fi putut banui vreodata ca n-o sa-l intalnesc pe Mahomed
aici…”.
Dumnezeu ii linisti imediat, spunandu-i:
– “Dar Mohamed este aici, chiar la acelasi nivel cu mine!…”, dupa care
se-ntoarse batand scurt din palme:
– “Mahomed – doua cafele!”…

————————————————————————————————————————————

Declaraţiile recente făcute de Sourisseau vin la puţin timp după ce unul dintre desenatorii care a realizat copertele cel mai bine vândute ale săptămânalului francez a declarat că nu-l mai interesează să realizeze caricaturi cu profetul Mahomed. Astfel, în luna aprilie, Renald Luzier, cunoscut sub numele de Luz, a declarat pentru o revistă culturală franceză că “nu-l mai interesează” să îl deseneze pe profetul Mahomed.

“M-am săturat de asta (de a-l desena pe profetul Mahomed, n.r.), la fel cum m-am săturat să-l desenez pe Sarkozy (fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, n.r.). Nu o să-mi petrec întreaga viaţă desenându-i pe ei”, a spus Luz.

Apoi, în luna mai, Luzier a anunţat plecarea sa iminentă de la Charlie Hebdo, motivând oboseala şi surmenajul. De asemenea, caricaturistul a mai spus că reprezintă o “tortură” să muncească fără prietenii şi colegii săi ucişi în atentat.

Pe 7 ianuarie, doi militanţi islamişti au luat cu asalt redacţia săptămânalui francez Charlie Hebdo, iar a atentatul terorist a făcut 12 victime şi a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atacul de la Charlie Hebdo, publicaţia franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume, care, înainte de atac, nu au cumpărat niciun număr al săptămânalui de satiră, au îmbrăţişat sloganul “Je suis Charlie”, arătându-şi astfel solidaritatea cu victimele atacului.

Primul număr al revistei apărut după atentat, ce a publicat pe prima pagină o caricatură cu profetul Mahomed care plânge şi mesajul “Totul este iertat”, s-a vândut în milioane de copii. În mod obişnuit, tirajul mediu al revistei franceze era de aproximativ 50.000 de copii.

Charlie Hebdo este deţinut în prezent în procent de 40% de părinţii lui Charb, fostul director al publicaţiei, ucis în atacul terorist din 7 ianuarie, în procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, împuşcat în umăr în timpul acelui atentat, devenit noul director al săptămânalului, şi în procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.

Înainte de atentatul terorist care a făcut 12 victime în rândul echipei redacţionale, săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, aflat în pragul falimentului, se vindea în aproximativ 30.000 de exemplare. De atunci, săptămânalul francez a cunoscut o creştere spectaculoasă a veniturilor – provenind din donaţii şi abonamente -, iar numărul său din 14 ianuarie, denumit “numărul supravieţuitorilor”, s-a vândut în 14 milioane de exemplare. Numeroşi colaboratori ai publicaţiei trăiesc de atunci sub protecţia poliţiei franceze.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − = 54