Cu sau fără război, Londra nu va ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populației

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat că Londra nu va ceda niciodată suveranitatea Gibraltarului fără acordul populației teritoriului britanic situat la sud de Spania, a indicat duminică un comunicat difuzat de Downing Street, relatează AFP.

Într-o convorbire telefonică cu șeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, dna May a precizat că ea nu va încheia niciodată un acord care ar lăsa ca locuitorii Gibraltarului să treacă sub o altă suveranitate fără voința lor exprimată în mod liber și democratic”, potrivit comunicatului.

”Premierul britanic a spus că își menține în totalitate angajamentul de a lucra cu Gibraltarul pentru a obține cele mai bune rezultate posibile în ce privește Brexit-ul și că va continua să-l includă în procesul de negocieri”, adaugă comunicatul.

Potrivit unui proiect ”de orientări în negocieri”, prezentat vineri de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, ”nici un acord între UE și Regatul Unit nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltar fără un acord între Regatul Spaniei și Regatul Unit”, după Brexit.

Membri ai opoziției social-democrate din Gibraltar s-au alarmat în legătură cu faptul că Madridul ar putea bloca accesul Gibraltarului la orice acord comercial negociat de către Londra cu UE.

Picardo a denunțat și el ”mașinațiunile vizibile ale Spaniei”, care ”încearcă să manipuleze Consiliul European pentru a-și urmări propriile interese politice meschine”. El a calificat propunerea UE ca fiind ”discriminatorie și inutilă”.

AFP amintește că, în 2002, locuitorii Gibraltarului au respins prin referendum o propunere privind împărțirea suveranității teritoriului cu Spania.

Theresa May ar fi dispusa sa mearga la razboi pentru a apara suveranitatea Gibraltarului, asa cum Margaret Thatcher a facut-o cu Insulele Falklands, afirma un fost lider al partidului conservator britanic, potrivit Telegraph, Michael Howard a declarat duminica la Sky News ca “nu exista nicio indoiala ca guvernul nostru va fi alaturi de Gibraltar.

“Saptamana aceasta se fac 35 de ani de cand alta femeie-premier a trimis o forta de interventie cale de jumatate de lume pentru a proteja libertatea unui alt mic grup de britanici impotriva altei tari vorbitoare de spaniola”, declarat lordul Howard.

“Sunt absolut sigur ca actualul premier va arata aceeasi hotarare in apararea populatiei Gibraltarului”, a adaugat acesta, fost lider al conservatorilor intre 2003 si 2005 si ministru in cabinetele Margaret Thatcher si John Major.

Spania va trebui sa dea unda verde pentru ca orice acord intre UE si Marea Britanie convenit dupa Brexit sa poata fi aplicat teritoriului Gibraltarului, potrivit unui proiect pentru “orientarile negocierilor” al celor 27 de membri ramasi in UE, dat publicitatii vineri.

Liderii celor 27 de tari ramase in UE vor trebui sa adopte aceste “orientari”, eventual cu amendamente, in timpul unui summit organizat pe 29 aprilie, la Bruxelles.

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania in 1713 si enclava britanica, ce numara 32.000 de locuitori pe numai 7 km patrati, se va pomeni exclusa din UE dupa ce plecarea Regatului Unit va deveni efectiva.

Circa 52% dintre britanici s-au pronuntat in favoarea iesirii din UE la referendumul din iunie 2016, insa 96% dintre alegatorii din Gibraltar au votat pentru a ramane in UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =