Cuba “denunță” noile restricții impuse de Trump și “își reafirmă voința” de a dialoga

Guvernul de la Havana a “denunțat” vineri noile restricții în schimburile dintre Cuba și SUA anunțate vineri de Donald Trump, “reiterând” dispoziția sa de a continua “dialogul” angajat cu Washingtonul de la restabilirea relațiilor dintre cele două țări, transmite AFP.

Într-un comunicat difuzat la postul național de televiziune, Havana a “denunțat noile măsuri de înăsprire a embargoului” impus insulei din 1962, reiterând în același timp “dorința sa de a continua dialogul respectuos și cooperarea” angajate din 2015 cu Statele Unite.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, președintele american și-a luat angajamentul, la Miami, în Florida, să redefinească în profunzime apropierea de Cuba și a denunțat cu fermitate regimul “brutal” aflat la putere la Havana.

Donald Trump a promis “un acord mai bun pentru cubanezi și pentru Statele Unite” și a anunțat, totodată, limitarea tranzacțiilor cu entitățile controlate de armata cubaneză, prezente aproape peste tot în sectorul turismului, precum și punerea în aplicare mai strictă a restricțiilor de călătorie în insula comunistă.

Acuzând “o retorică ostilă ce amintește vremurile confruntării deschise” și “recurgerea la metodele de constrângere din trecut”, guvernul cubanez și-a exprimat regretul pentru “pașii înapoi în relațiile dintre cele două țări”.

“Orice strategie vizând schimbarea sistemului politic, economic și social din Cuba, prin intermediul presiunilor (…) sau folosind metode mai subtile, va fi sortită eșecului”, a atras atenția guvernul condus de Raul Castro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =