Cuba este bogată în inventatori economicoși

60189022

În Cuba dispozitivele și electrocasnicele defecte nu se aruncă la gunoi. Tot ce se poate repara în vreun fel se refolosește. Pentru asta mecanicii și inventatorii din Cuba trebuie să fie extrem de creativi în economia lor planificată.

Carlso Caro se arată mândru de mașinăria sa de însămânțat: “nevoia te învață”, spune acesta. El a construit mașinăria doar din piese vechi de la alte utilaje. Dispozitivul este construit din patru țevi și patru butelii montate în poziție verticală răsturnată, peste care s-a montat și un sistem de blocaj. Gravitația face restul, iar greutatea semințelor și a îngrășământului face ca acestea să iasă din mașinărie.

Circa 14 hectare prelucrează Caro cu ajutorul mașinăriei sale, care prezintă și un mic plug pentru a săpa pământul, după care două tije îl adună la loc după plasarea semințelor. Dispozitivul face totul simultan, iar economiile sunt enorme, spune acesta. Înainte avea nevoie de 14 muncitori pentru a duce la bun sfârșit aceste sarcini, acum sunt suficienți doar 3.

Caro estimează că ar putea produce și alte mașini de acest gen pentru suma de 250 de dolari. Invenția sa a fost mult mai fiabilă decât multe mașini agricole ce se folosesc în Cuba, care provin din Brazilia. El spune că acestea pur și simplu nu sunt potrivite pentru solul dur din Cuba.

Caro este unul din cei peste 400.000 de membri ai Asociației Cubaneze a Inventatorilor, ANIR. Organizația fondată în anul 1976 ar trebui să promoveze creativitatea clasei muncitoare cubaneze. Acest lucru este însă absolut necesar, pentru că lipsește cu desăvârșire în Cuba. Chiar dacă insula socialistă se deschide treptat către exterior și primește tot mai mulți turiști, există o penurie generală în țară. Iar cu un salar mediu lunar de 20 de dolari, mulți cubanezi nu își permit să cumpere aparate noi.

Cuba duce de asemenea o lipsă acută de valute străine care să-i permită să cumpere utilaje moderne din străinătate. Pe lângă turism țara depinde în special de livrările de petrol din țara vecină Venezuela. Insula caraibiană primește petrolul la preț preferențial și îl vinde mai departe pe piața mondială. Datorită prețurilor mici la petrol însă, Cuba nu poate să atragă în prezent suficientă monedă. Chiar și prețurile pentru bunuri de export precum zahăr sau nichel au scăzut masiv.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kubas-ist-reich-an-sparsamen-Erfindern-article18580111.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 2