Unde unii pierd, este loc pentru ca alții să profite. China este un mare câștigător al scăderii prețurilor la materiile prime. Economiile realizate sunt gigantice, în special în cazul petrolului. Prețurile în scădere la materii prime au avut grijă ca peste tot în lume să provoace durere: în Rusia, Arabia Saudită sau Brazilia veniturile au scăzut teribil. Dar există și profitori. Cel mai mare dintre aceștia este China.
Fix 460 de miliarde de dolari a economisit Republica Populară la acest nivel de preț, spune Kenneth Courtis. Managerul a fost anterior vice-președinte pe Asia a băncii Goldman Sachs și conduce astăzi firma de investiții Startfort. Pentru marea majoritate de 320 de miliarde de dolari au fost responsabile prețurile reduse la petrol, spune Courtis. Iar restul economiilor au fost înregistrate din cărbune, metale industriale și materii prime pentru agricultură.
Calculul său este simplu. China importă zilnic 12,5 milioane de barili de petrol. Cu un preț în jur de 30 de dolari pe fiecare baril, materia primă costă cu 70 de dolari mai puțin ca în anul 2014. Țara economisește zilnic 87,5 milioane de dolari doar din importurile de petrol, iar anual se formează o sumă în valoare de miliarde.
De costurile în scădere a profitat întreaga economie: fabricile produc mai ieftin, facturile la încălzire scad, iar multe alimente costă mai puțin. Asta conduce la o inflație mai scăzută și de asemenea la un consum sporit din partea gospodăriilor, spune fostul economist al Băncii Mondiale, Louis Kujis pentru agenția de știri financiare, Bloomberg. Iar în unitățile productive profiturile ar fi fost mult mai slabe fără această scădere a prețului la petrol.