Cum a pierdut Vladimir Putin meciul cu Malta: Apelurile la patriotism către oamenii de afaceri nu au succes. Elita rusă plăteşte bani grei pentru cetăţenia malteză

 

Micul stat insular derulează „Individual Investor Program”, care permite străinilor să cumpere, practic, cetăţenia Uniunii Europene plătind 650.000 de euro, la care se adaugă o investiţie în bonduri guvernamentale de 150.000 de euro. Mai sunt necesare cumpărarea sau închirierea pe termen lung a unei proprietăţi, iar soţiile şi copiii nu plătesc mai mult de 50.000 de euro fiecare.

Practica a fost condamnată în 2014 în Parlamentul European, care apecia că cetăţenia europeană nu ar trebui să fie de vânzare, la niciun preţ. Demersul parlamentului european nu i-a impresionat pe oficialii maltezi, aşa că în 2016 maltezii au trecut de la deficit bugetar la surplus, iar vânzarea de cetăţenii a adus peste 163 de milioane de euro la bugetul unei ţări care are sub 450.000 de locuitori.

Maltezii nu publică lista cumpărătorilor de cetăţenie, dar numele apar în monitorul oficial local. Lista din 2016 cuprinde un şeic saudit, bogătaşi pakistanezi şi un bancher azer, alături de duzini şi duzini de ruşi. Cel mai cunoscut şi unul dintre cei mai bogaţi este Arkadi Volozh, fondatorul motorului de căutare Yandex; Vladimir Putin a vizitat în toamna anului trecut sediul companiei, pentru a vedea progresele companiei în domeniul inteligenţei artificiale. Angajaţii Yandex nu s-au dovedit foarte mulţumiţi de vizită, chiar dacă în general compania a cooperat cu Kremlinul; un exemplu este acceptarea lui Herman Gref, CEO-ul Sberbank, în boardul său. Dar apropierea de Kremlin nu i-a sporit sentimentul de siguranţă lui Volozh, care a obţinut cetăţenia malteză pentru el şi întreaga familie.

Lista noilor cetăţeni maltezi mai include câţiva dezvoltatori imobiliari de top din Moscova, un co-fondator al companiei de software Kaspersky, şeful celei mai mari companii producătoare de aur din Rusia, unul din proprietarii de top de terenuri agricole, fondatorul unui lanţ de magazine de echipament sportiv, dar şi proprietarul celei mai mari distilerii de vodcă din ţară. Elita de business a Rusiei, comentează Bloomberg.

Ei nu au emigrat, şi sunt nevoiţi să îşi păstreze loialitatea faţă de Kremlin, din cauza intereselor lor din economia rusă. Dar, pe de altă parte, au preferat cu toţii să nu îşi păstreze toate ouăle în coşul lui Putin, care nu i-a sensibilizat nici măcar atunci când le-a oferit, în 2014, o amnistie fiscală care ar fi trebui să aducă în ţară în jur de 1000 de miliarde de dolari. Un paşaport maltez s-a dovedit a fi o investiţie mai bună.

Exodul miliardarilor este o dovadă a slăbiciunii sistemului construit de Putin, faţă de care poţi dovedi toleranţă , sau de care îţi poate fi frică, dar în care nu poţi avea încredere. Iar dacă paşapoartele malteze ar fi mai ieftine, probabil că mica insulă s-ar scufunda sub greutatea ruşilor care ar invada-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 + = 47