Cum ar fi daca programul de lucru ar scadea la 6 ore, asa cum se pregateste o lege in acest scop, fata de programul de 4 zile/saptamina, cum fac deja unele firme din SUA si UE

 646x404

Asa cum IVOLINE scria aici despre americanii cu un weekend prelungit si aici despre nemtii mai eficienti dar si mai fericiti, ambele urmare sapataminii de patru zile de munca de opt ore, iata ca un politician pune altfel problema-ziua de sase ore de munca.

Senatorul UNPR de Timis Ioan Iovescu propune ca programul zilnic de lucru sa fie redus de la opt ore la sase ore, iar salariul minim pe economie sa fie majorat pana la 1.500 de lei brut.

“Ideea este veche. Din 2013 ma munceste acest gand. E o penurie de locuri de munca si m-am gandit ca unii oameni trag la trei schimburi in opt ore si ce bine ar fi daca s-ar reduce programul. In prima faza m-am gandit la cei care lucreaza in trei schimburi. Am abordat in cadrul partidului aceasta problema, la PPDD, si nu am gasit nicio sustinere de niciun fel. Mi s-a spus ca cei de la Comunitatea Europeana nu permit asa ceva, ca pierdem investitorii ca – vezi, Doamne – nu mai vin, ca lucreaza prea putin muncitorii. Si am amanat, dar acum am prins puteri, cand am auzit ca Suedia aplica ideea, deci treaba cu Comunitatea Europeana nu mai sta in picioare, putem face asa ceva, doar sa avem vointa politica”, a declarat Iovescu.

El a adaugat ca, mai ales la sate, oamenii mai au de lucru si prin gospodarie si ca de cele mai multe ori acestia sunt “agitati” la serviciu.

“Avantejele sunt multiple. Nu gasesc un dezavantaj, mai ales la niveul salarizarii noastre. Investitorii vin la noi pentru ca, mai ales, forta de munca este foarte ieftina. Un schimb platit, trei muncitori, cat poate sa ii coste? Randamentul sunt convins ca va fi mai mare, daca omul munceste doar sase ore. In administratia publica locala eu cred ca oamenii stau degeaba opt ore. Am vazut la comune, din experienta proprie, ca oamenii sunt agitati la sate si ar mai face ceva pe langa case, dar ei stau opt ore la serviciu. Suedezii spun ca in acest fel oamenii sunt mai fericiti, de ce nu am fi si noi mai fericiti? Sa poata oamenii sa aiba impartasire in cadrul familiei, sa poata sa se intalneasca, sa stea mai mult cu copiii, sa le dea educatie”, a mai spus Iovescu.

Parlamentarul susține că a discutat problema cu mai mulți parlamentari, inclusiv cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, şi va elabora în acest sens un proiect de lege.

“Dumnezeu a lucrat minunat. Imediat cum am citit, aveam o întâlnire planificată cu domnul Oprea în care i-am spus: Da, o luăm în calcul. Discutăm”, a precizat Ioan Iovescu, potrivit digi24.ro.

Senatorul susține că principalul avantaj al reducerii programului de lucru ar fi creşterea eficienţei angajaţilor. Dar şi posibilitatea ca aceştia să câştige mai mult, după ce mulţi vor prefera să-şi mai ia un job part-time.

“Una este un randament la șase ore și alta e un randament la opt ore. Cei care lucrează în fabrici pe bandă, nu este ușor ca opt ore să tragi”, mai spune Iovescu.

Un manager contactat de sursa citată susţine însă că în cazul votării acestei legi, va exista, în mod sigur, o diminuare a salariilor. “Mi se pare absolut normal să fie o diminuare de salariu dacă de mâine, angajații mei nu mai vin opt ore și vin doar șase ore”, a declarat managerul citat.

Dacă Suedia a fost prima țară din Uniunea Europeană care a optat pentru reducerea programului de lucru, senatorul Ioan Iovescu crede că România ar trebui să fie următoarea. Proiectul de lege ar urma să se materializeze cel târziu anul viitor, susține politicianul.

Angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeană (UE) pe parcursul unei săptămâni, 41 de ore, în stagnare faţă de precedenţii doi ani, fiind urmaţi la mică distanţă de Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Germania şi Polonia.

La polul opus se situează angajaţii din Finlanda şi Franţa, care pe parcursul unei săptămâni au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time.

Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/veste-fabuloasa-pentru-salariatii-romani-programul-de-lucru-ar-putea-sa-scada-de-la-8-ore-la-6-ore-554811.html#ixzz3op6TUD5Q

One thought on “Cum ar fi daca programul de lucru ar scadea la 6 ore, asa cum se pregateste o lege in acest scop, fata de programul de 4 zile/saptamina, cum fac deja unele firme din SUA si UE

  1. Pingback: Zambetul zilei! In timp ce se ruga maica stareta | scurt si la obiect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1