Cum fac bani producătorii de tunuri cu apă

image

Cel mai mare producător turc de camioane cu tunuri de apă, firma Katmerciler, înregistrează acum profituri record. Compania este foarte apropiată partidului de la guvernare, AKP și profită de protestele regulate din Turcia și acțiunile de suprimare a acestora.

Imaginile sunt încă prezente: poliția ia cu asalt sediul ziarului anti-guvern, Zaman, și oprimă acțiunile protestatarilor cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă. Giganticele tunuri sunt prezente la orice fel de proteste. Chiar și în preajma mamelor care se întâlnesc în fiecare sâmbătă pe strada Istiklal din Istanbul, pentru a-și comemora fii uciși, este prezent cu o certitudine tristă cel puțin un astfel de dispozitiv.

Pentru majoritatea este un semn al opresiunii guvernamentale. Pentru o companie însă, acest lucru reprezintă un potențial de afacere. Cel mai mare producător turc de aruncătoare de apă, firma Katmerciler, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute un nou profit record pentru anul 2015. Profitul ar fi urcat cu peste 100% în comparație cu perioada precedentă. Acestea sunt cele mai bune cifre înregistrate în cei 30 de ani de activitate ai companiei. Doar în anul 2014 compania a produs în total 115 astfel de vehicule pentru poliția turcă. În comparație, poliția federală din Germania are în dotare în prezent, după proprile informații, 61 de astfel de vehicule.

Noul record arată tot mai mult că această companie este foarte apropiată de partidul de la guvernare, AKP. Șeful lor este fiul unui fost reprezentant al AKP. Însă este greu să se determine dacă majorarea spectaculoasă a profitului este rezultatul direct al faptului că guvernul AKP a comandat mai multe autospeciale. Pentru că turcii de la Katmerciler exportă peste tot în lume și produc de asemenea și alte tipuri de vehicule.

Dar este cu toate acestea un fapt cert că firma profită de pe urma neliniștilor sociale și de pe urma atitudinii stricte a forțelor de securitate turcești. Afacerile cu aruncătoare de apă merg foarte bine, în special dacă președintele actual al Turciei, Recep Erdoğan, dorește să își impună puterea. Compania a fost una din marile profitoare de pe urma protestelor Gezi din anul 2013. Iar acțiunile companiei au scăzut drastic după primele alegeri din iunie anul trecut, când partidul lui Erdogan a pierdut majoritatea.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/proteste-in-der-tuerkei-warum-ein-wasserwerfer-hersteller-gerade-jetzt-rekordgewinne-macht-1.2906853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1