Cum funcționează comerțul cu energie pe bursă

Această bursă nu este pentru investitori privați: bursa de energie electrică EEX de la Leipzig, Germania. Aici se tranzacționează în fiecare zi energie în cantități de neimaginat pentru utilizatorii casnici – la prețuri extrem de reduse per kilowatt, la care consumatorul final poate doar să viseze.

Curentul electric este invizibil, el poate fi doar transportat cu ajutorul rețelei, neputând fi depozitat sau evaluat după metode clasice. În ciuda acestui fapt el este tranzacționat ca și orice altă resursă, în cantități astronomice. Un hub central este orașul Leipzig. Acolo își are sediul central bursa de energie electrică EEX (European Energy Exchange). Aproape opt terawați-oră se tranzacționează aici într-o zi oarecare, spune directorul executiv Peter Reitz, deci opt miliarde de kilowați-oră. Cu această cantitate de energie s-ar putea alimenta opt miliarde de mașini de spălat rufe.

Dar curentul tranzacționat aici nu ajunge imediat în casele oamenilor. El își schimbă poate de mai multe ori proprietarul chiar înainte de a fi produs. La locația din Leipzig este vorba în special despre livrări viitoare de energie electrică și astfel se asigură siguranța celor peste 500 de participanți la piață, provenind din 37 de țări. Aceștia pot fi municipalități, bănci sau operatori internaționali de centrale electrice. Pe piața instrumentelor derivate, participanții la piață pot atenua riscurile, explică Reitz.

Un exemplu ar fi faptul că o fabrică de oțel are nevoie pentru producția sa de foarte multă energie. Operatorul crede poate că, prețul la energie va crește în următorii ani. El caută pe bursă un ofertant care să îi livreze energie în următorii ani la un preț fix și astfel nu trebuie să își mai facă griji pentru o eventuală explozie a prețurilor. Sau cazul contrar în care operatorul unei centrale electrice pe cărbune caută un cumpărător, care să cumpere pe termen lung la prețul actual. Această căutare „anonimă” de parteneri de afaceri contribuie la practicarea unui preț transparent pentru curentul electric. Reitz spune că pe bursă nu se întâmplă nimic altceva decât faptul că se pun la comun cumpărători și vânzători, prin intermediul unei platforme comune.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wie-Energiehandel-an-der-Boerse-funktioniert-article20026368.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =