Cum ne ajută uleiul de pește și acizii Omega-3 în menținerea sănătății?

Acizii grași Omega-3 se regăsesc de cele mai multe ori în plante și viață marină. Două tipuri sunt abundente în uleiul de pește: Acidul Eicosapenaenoic (EPA): cel mai bine cunoscut acid gras Omega-3, care ajută corpul să sintetizeze elemente chimice implicate în coagularea sângelui și reducerea inflamării. Peștii obține EPA din algele pe care le consumă. Acidul docosahexaenoic (DHA) este o parte componentă a retinei la oameni, care este un element component al ochilor și a cortexului cerebral, parte a creierului. DHA este prezent peste tot în corp, în special în creier, ochi și inimă. Este prezent de asemenea în laptele matern.

Unele studii au concluzionat că uleiul de pește și acizii grași omega-3 au beneficii pentru sănătate, dar altele nu au. Uleiurile de pește sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru persoanele afectate de scleroză multiplă (MS) datorită efectelor lor protective asupra creierului și sistemului nervos. Un alt studiu a descoperit că uleiurile de pește, împreună cu o dietă săracă în grăsimi poate reduce riscul dezvoltării cancerului de prostată. Cercetările publicate în Journal of the National Cancer Institute sugerează însă că consumul de ulei de pește în exces majorează riscul de cancer la prostată.

Consumul de uleiuri de pește în timpul sarcinii poate reduce riscul de depresie post-natală. Cercetările adiționale au relevat că, consumul de pește cu conținut ridicat de omega-3 de două sau trei ori pe săptămână ar putea avea beneficii. Sunt recomandate alimentele care conțin omega-3 și nu suplimentele alimentare, pentru că acestea sunt de asemenea bogate în minerale și proteine.

Un studiu-pilor de opt săptămâni, ce s-a desfășurat în anul 2007, a sugerat faptul că uleiurile de pește ar putea avea beneficii pentru persoanele tinere cu probleme de comportament, în special pentru cei cu afecțiuni ce presupun deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Studiul demonstrează că, copii care consumă între 8 și 16 grame de EPA sau DHA pe zi au prezentat îmbunătățiri semnificative în comportamentul lor, evaluările fiind făcute de părinți și de psihiatrii care lucrează cu ei.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/40253.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 − = 26