Cum poți face bani din gălbenele, salvie și lavandă – trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

‘Avem cultură de gălbenele, de salvie și de lavandă pe o suprafață totală de un hectar. Am început acum șase ani cu gălbenele. Am văzut că merge afacerea foarte bine, e o cultură profitabilă și ne-am gândit să punem lavandă, pe urmă salvie. Sunt culturi medicinale, plante aromatice, foarte bune, profitabile’, a declarat,  Lidia Olar, prezentă, alături de soțul său, cu un stand la ‘Târgul Grădinarului’, desfășurat de vineri până duminică la Alba Iulia.

La un moment dat, soții Olar au cultivat și echinacea, însă la un moment dat cineva a trecut cu tractorul peste suprafața respectivă și le-a distrus-o.

Cea mai profitabilă este cultura de gălbenele, dar și cel mai greu de întreținut, a menționat femeia. “Și lucrul e pe măsură, și câștigul e pe măsură”, a subliniat aceasta.

‘De exemplu, la gălbenele, anul trecut pe 15 arii am scos profit de 24.000 de lei. E și cea mai grea cultură, fiindcă trebuie adunată tot a doua zi, nu ca lavanda sau salvia care înfloresc de două ori pe an și le tai manual. Trebuie adunată floare cu floare tot a doua zi în perioada de înflorire. Se adună de când înfloresc de primăvara până vine bruma’, a precizat Lidia Olar.

Toată munca este efectuată doar de cei doi soți și e de menționat că Lidia lucrează și la o croitorie. Investiția inițială la gălbenele a fost de 3.000 de lei. ‘Ne-a costat sămânța, da8r a fost câștigul pe măsură’, a spus femeia. Familia Olar prepară acasă din gălbenele cremă, săpun și ulei, valorificând, de asemenea, produsul și sub formă de flori pentru ceai.

‘Crema este cicatrizantă, uleiul de gălbenele e bun la înțepături de insecte. Săpunul de gălbenele tot eu îl fac. E cu unt de shea, unt din nucă de cocos, ulei din sâmburi de struguri’, a precizat Lidia Olar. Salvia și lavanda sunt culturi mai ușor de întreținut decât cea de gălbenele, a explicat aceasta.

În ceea ce privește salvia, aceasta este valorificată sub formă de pulbere, sirop, tinctură și apă. ‘Pulberea e folosește ca și condiment la mâncare. E foarte bună. Avem sirop de salvie, tinctură de salvie, indicată pentru durerile de gât, afte bucale, apă de salvie, bună pentru femeile aflate la menopauză. Trebuie puse câteva picături în apa de baie’, a explicat aceasta.

Din lavandă, familia produce tinctură, sirop, cremă, ulei, apă, oțet, acesta din urmă fiind indicat, a menționat Lidia Olar, pentru stări febrile și dureri de cap, dar și pentru salate. De asemenea, lavanda este vândută și ca buchet sau în săculeți, care pot fi puși în șifonier, pentru a îndepărta moliile.

‘În primii ani am predat producția la fabrici de medicamente. Pe urmă am încercat să procesăm noi acasă, pentru că e cu mult mai profitabil. Ne-am gândit să facem noi acasă. Am cumpărat o distilerie, micuță, pentru noi. Am început să facem ulei, pe urmă cremă de gălbenele, pe urmă am încercat să facem tinctură, am văzut că e foarte bună, oțetul de lavandă. Deci sunt toate făcute de noi acasă. Se vând foarte bine la piață. Mergem și în orașe mai mari, la Deva, la Sibiu. Și la târguri de profil’, a spus Lidia Olar. Ea a menționat că nu vinde și online, deoarece reușește să facă acest lucru la piață și târguri.

Cei doi nu fac parte din nicio asociație, fiind pe cont propriu. ‘E o afacere de familie’, a conchis Lidia Olar.

Eveniment devenit deja tradiție pentru fiecare început de primavară, “Târgul Grădinarului”, care s-a desfășurat de vineri până duminică, la Alba Iulia, a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Grupurile de acțiune locală Pe Mureș și Pe Târnave, Țara Secașelor Alba-Sibiu și Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare.

La târg au participat în jur de 40 de producători locali din domeniul cultivării florilor, arbuștilor, pomilor fructiferi și a plantelor decorative. Aceștia au expus în vederea valorificării semințe de flori și legume, bulbi și butași de trandafiri și viță de vie, flori, plante decorative, arbuști, pomi fructiferi și ornamentali. De asemenea, cei interesați au putut găsi în cadrul târgului noutăți din domeniul uneltelor și echipamentelor pentru întreținerea grădinilor și a spațiilor verzi, produse fitosanitare, mobilier și accesorii pentru grădini etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − 45 =