Cum poţi repara o relaţie distrusă

57692_b066_5Relațiile sunt dure. Suntem toți în căutarea unor strategii solide pentru a ajuta la mentinerea relatiilor puternice, fericite, și productive. Dacă dorim să învățăm cum putem repara o relație deteriorată, trebuie mai întâi să înțeleagem că frecvența conflictuală nu are legătură cu calitatea unei relații.

Conflictul este o parte normala intr-o relatie a două persoane cu nevoi diferite, interese şi motivații. Este modul în care conflictul este manipulat, care determină calitatea și succesul final al unei relații. Cercetatorii de la Universitatea din Washington (aceeasi cercetatori care pot prezice succesul viitor al unei relații cu o precizie de 93%) au descoperit că relațiile de succes abordează conflictul folosind o singură tehnică, eficientă în abordarea conflictului, iar aceasta se numește o reconstructie.

Reparația este un gest care arată respect și preocupare pentru celălalt, în ciuda dezacordului. Repararea unei relatii poate lua multe forme, dar toate vizează soluționarea unui conflict împreună, spre deosebire de a câștiga un conflict pe cont propriu.

Efectuarea reparatiilor
Să presupunem că am avut toate conversațiile care ar putea fi utilizate in a repara relaţia. O discuție simplă ajunge să se transforme într-un dezacord sau să nu rezolve nimic. În aceste conversații, greșelile din trecut sunt aduse la suprafață, comentariile regretabile sunt spuse, și vina este răspândită. Indiferent cine a spus , sau care “a început”, e timpul pentru a reorienta și rezolva lucrurile E timpul ca fiecare să facă un pas înapoi, pentru a evalua rapid situația, și pentru a începe repararea conversației. Reparatiile se fac într-un proces cu patru etape.

Pasul numărul unu : Auto-conştientizarea
Reparația implică să scapi de exprimarea furiei, resentimentelor, și de ostilitatea față de cealaltă parte. Prima ta speranță pentru o reparație de succes constă în auto-conștientizare. Nu poţi îmbunătăți un argument dacă nu îţi pui in ordine emoţiile. Dezacordurile scot la suprafaţă emoțiile, și nu poţi efectua o reparație dacă nu le înțelegi. Nu pierde timpul să te simți vinovat pentru sentimentele tale. Nu pune presiune într-o discuție, atunci când nu se poate gândi în mod clar.

Pasul doi: Urmăreşte şi partea opusă
Dacă ai reuşit să iti creezi o perspectivă asupra situaţiei, poti trece deja la pasul următor. Foloseşte-te de conştientizarea socială pentru a încerca să afli ce gandeste si cealaltă persoană. Nu te gandi la ceea ce semnifică, doar la ceea ce este important pentru ea şi ce o conduce la un astfel de comportament. Nu poti realiza cu succes o reparaţie până nu înţelegi de ce şi ce o face pe persoana respectivă să se comporte intr-un anumit fel. Respectă-i celuilalt opiniile, bune sau rele, aceasta este cheia compromisului.

Pasul trei – Fă o reparatie si calculează eficienta
În această etapă, tot ce trebuie să faci este să tii minte că intr-o reparație eficientă trebuie: să arati respect pentru cealaltă parte, preocupare pentru perspectiva celeilalte părți, să te asiguri că ajungi la un teren comun şi să abordezi un ton neutru.

Pasul Patru – Discutați impreună reparatiile
De obicei, când intentia de a repara o relaţie, vine doar din initiativa unei singure părti, aceasta eşuează, Ambele părti trebuie să lucreze impreună pentru a rezolva neintelegerile. O reparatie are succes atunci cand este initiată de o singura persoană, dar cand amble se implcă si o sustin. Relația construiește o tărie de nezdruncinat, care poate veni numai de la un nivel ridicat de inteligenta emotionala.

http://www.talentsmart.com/articles/How-to-Repair-a-Damaged-Relationship-1742400023-p-1.html

One thought on “Cum poţi repara o relaţie distrusă

  1. Pingback: De ce isi dau demisia cei mai buni angajati, oamenii nu părăsesc locurile de muncă, ei părăsesc managerii | scurt si la obiect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 41