Cum recunoşti un manipulator emoţional

aaeaaqaaaaaaaad2aaaajdbmnzjhnzqxlwfkzgytngy3ny05zmm3ltlmnzy4njy0mwu4za

Știm cu toții cum se simte să fii manipulat emoțional. Acest lucru poate fi extrem de eficient, motiv pentru care unele persoane fără scrupule îl practică atât de mult. Acum câțiva ani, Facebook, in colaborare cu cercetatorii de la Cornell si Universitatea din California, au efectuat un experiment în care s-au jucat în mod intenționat cu emoțiile a 689,000 de utilizatori prin manipularea feed-urile lor, astfel încât unii utilizatori au văzut doar intamplari negative, în timp ce alții au văzut doar intamplari pozitive. Destul de sigur, atunci când acești oameni au postat propriile actualizări, acestea au fost în mare măsură influențate de starea de spirit a posturilor care le-au fost arătate.

Este tocmai pentru că manipularea emoțională poate fi atât de distructivă încât este important pentru tine să o recunoşti în propria ta viață. Nu e la fel de ușor cum s-ar putea crede, pentru că manipulatorii emoționali sunt, de obicei, foarte pricepuţi. Ei încep cu manipulări subtile și ridica miza în timp, atât de încet, încât nici măcar nu îţi dai seama că se întâmplă. Din fericire, manipulatorii emoționali sunt destul de ușor de descoperit, dacă știi la ce sa te uiti.

Ei vor sa te facă să te îndoieşti de realitatea ta. Manipulatorii emoționali sunt mincinoși incredibil de calificaţi. Ei insistă că un incident nu s-a întâmplat atunci când ei l-au făcut, si insistă că au făcut sau au spus ceva când nu au făcut. Problema este că sunt atât de buni la asta încat ajungi sa pui sub semnul întrebării propria judecată. A insista asupra faptului că orice ar fi cauzat problema este o plăsmuire a imaginației tale este o modalitate extrem de puternică de a ieși din necazuri.

Acțiunile lor nu se potrivesc cu cuvintele lor. Manipulatorii emotionali îţi vor spune ceea ce vrei să auzi, dar acțiunile lor reprezintă o altă poveste. Ei iti garanteaza sprijinul lor, dar, atunci când vine vorba de executare, acționează ca și cum solicitările tale sunt în întregime nerezonabile. Ei îți spun cât de norocosi sunt că te cunosc, și apoi acționeaza ca și cum ai fi o povară. Acesta este doar un alt mod de a submina credința ta în propria judecata. Ei te fac să pui la îndoială realitatea așa cum o vezi și îţi modeleaza percepția în funcție de ceea ce este convenabil pentru ei.

Ei sunt experți în a-i invinui pe ceilalti. Manipulatorii emotionali sunt maestri la a folosi vina ta în avantajul lor. Dacă aduci ceva care te deranjează, ei te fac să te simți vinovat pentru ca ai mentionat acel lucru. Dacă nu o faci, te fac să te simți vinovat pentru că nu ai facut-o. Atunci când ai de-a face cu manipulatori emoționali, indiferent ce faci este greșit, și, indiferent care dintre voi are probleme, sunt doar din vina ta.

Aceștia susțin rolul victimei. Când vine vorba de manipulatori emoționali, nimic nu este vina lor. Nu contează ce fac, sau nu reușesc să facă, este din vina altcuiva. Altcineva ia determinat sa o facă, iar acel cineva de obicei, ești tu. În cazul în care te superi sau esti suparat, e vina ta pentru ca ai așteptări nerezonabile; dacă ei se supără, e vina ta pentru că îi superi. Manipulatorii emoționali nu îşi asuma responsabilitatea pentru nimic.

Ei vor prea mult, prea repede. Fie că este vorba de o relație personală sau de o relație de afaceri, manipulatorii emoționali par întotdeauna sa sară peste câțiva pași. Ei împărtășesc prea mult prea devreme și se așteaptă la același lucru de la tine.

Ei sunt o gaură neagră emoțională. Dacă acestia sunt într-o stare proasta, toata lumea din jurul lor o știe. Dar aceasta nu e cea mai rea parte: ei sunt atât de priceputi încât, nu numai că toată lumea este conștientă de starea lor, dar o resimt si ei. Acest lucru creează o tendință pentru ca oamenii să se simtă responsabili pentru starea de spirit a manipulatorului și obligat să o repare.

Ei sunt intotdeauna cei mai importanti. Nu contează ce probleme ai putea avea, manipulatorii emoționali au mai rău. Ei subminează legitimitatea plângerilor tale pentru a-ţi reaminti că problemele lor sunt mai grave. Mesajul? Nu ai nici un motiv să te plângi, așa că taci naibii din gura.

Ei iti știu toate ’’butoanele ’’și nu ezită să le apese. Manipulatorii emoționali îţi știu punctele slabe, și sunt nerabdatori să folosească aceste cunoștințe împotriva ta. Daca esti nesigur cu privire la greutatea ta, ei vor comenta mereu cu privire la ceea ce mananci sau modul în care hainele ti se potrivesc; dacă esti îngrijorat cu privire la o prezentare viitoare, ei iti vor arata cat de intimidanti si nemiloşi sunt participanții.

https://www.linkedin.com/pulse/telltale-signs-youre-dealing-emotional-manipulator-bradberry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 6