Eşti chiar acolo, stai în sala de conferințe şi îţi vezi de treaba ta și așteptând ca întâlnirea să înceapă. Apoi, vine ’’el’’, un monstru gri cu o greutate de câteva tone. Spre disperarea ta, se plantează ferm în centrul camerei. Reuniunea a început cum era de așteptat, dar atentia tuturor este indreptata spre elementul central nedorit. Pe măsură ce întâlnirea se concluzionează, toată lumea este doar vag conștientă de ceea ce s-a spus, deoarece erau prea distrasi de ceea ce nu a fost spus.
Cu toţii am experimentat situatia elefantului din cameră – o situație în care toată lumea evită o problemă importantă care se apropie.
Problemele neabordate îi fac pe toti dsitraşi, preocupati, și chiar anxioşi. Aceste emoții consumă timp și împiedică productivitatea. Mulți preferă să evite emoțiile tulburătoare care vin cu abordarea situaţiei elefantului din camera.
Este responsabilitatea unui lider să se confrunte cu capul de elefant pentru a evita efectele sale dăunătoare asupra productivității. În cazul în care grupul nu are un lider sau cel puțin unul care este dispus să ia măsuri – un elefant în cameră este o oportunitate pentru tine de a demonstra abilitățile tale de conducere. Recunoscând elefantul, este un prim pas important, dar provocarea vine în abordarea elefantului într-un mod care să permită tuturor să discute problema confortabil. Strategiile care urmează vă vor arăta cum să faceţi acest lucru.
Asigurați-vă că acesta este un elefant. Să gandeşti cu atenţie înainte de a vorbi este deosebit de important dacă doreşti să abordezi un elefant. Înainte de a aduce problema în fata grupului, trebuie să te asiguri că reprezintă un elefant pentru toată lumea. Aducerea unui subiect tulburător care nu s-a aflat în mintea fiecăruia poate crea un nou elefant. Încercați consultarea cu un alt membru al grupului pentru a verifica dacă alții au aceeaşi perspectivă.
2.Construieşte un plan si nu te abate de la el. Aducerea unui subiect incomod sau controversat, adesea produce un val de emoții pentru tine și cei din jurul tău. Avand un plan concret în prealabil pregătit îţi va permite să menții totul clar şi de ce ai nevoie pentru a gestiona discuția. Un plan eficient include două elemente de bază: ceea ce vei spune și când vei spune. În primul rând, să decizi ce trebuie spus, notând aceste puncte importante. Organizează aceste puncte de vedere conceptuale pentru a menține conversația organizată și pe subiect.
În continuare, va trebui să evaluezi cu atenție momentul ideal pentru fiecare dintre punctele notate. Buna sincronizare va asigura publicul că este la fel de receptiv posibil pentru a discuta despre elefant.
3.Fii direct, cinstit, și temeinic. O problemă dificilă devine un elefant în cameră atunci când aceasta este ignorată, în ciudafaptului că toti sunt conștienți de ea. Vorbind despre ceea ce toată lumea evita,vei transforma elefantul într-un obstacol pe care grupul îl poate aborda. Fii deschis cu grupul și prezintă detaliile cele mai bune din cunoștințele tale. Vorbeste în mod direct adevărul despre ceea ce elefantul reprezintă într-adevăr. Este esențial să fii simplu cu privire la toate informațiile, chiar dacă este neplăcut.
Deschide discuțiile. Odată ce ai spus ce aveai in minte este timpul să îi laşi si pe ceilalti să vorbească. La fel ca şi tine, publicul are multe nelămuriri cu privire la elefantul din cameră și trebuie să le exprime. Foloseşte conștiința socială pentru a determina momentul cel mai potrivit pentru a acorda altora o șansă de a răspunde. Înainte de a face acest lucru, asigură-te că îţi transmit tot ceea ce ai planificat.
Procesul de închidere. Amintirile de la un eveniment sunt modelate de momentul în care emoțiile ajung in vârf și de modul în care lucrurile se indreaptă spre rezolvare, indiferent de cât de multe lovituri au indurat de-a lungul drumului. Înainte ca întâlnirea să se incheie, asigurați-vă că ați discutat toate aspectele elefantului și că toată lumea a înțeles problema. Construieste un plan împreună cu ceilalţi pentru modul în care problema va fi abordată.