Cum să-ţi planifici fericirea

planhappiness-2

Noi facem investiţii. Luăm suplimente de calciu. Facem exercitii fizice. Speram ca aceste masuri de precautie ne va proteja pe masura ce imbatranim. Dar, in timp ce ne protejăm banii, oasele impotriva tensiunii arteriale, uitam sa protejam singurul lucru care poate face o diferență în calitatea vieții noastre pe măsură ce îmbătrânim: fericirea noastră.

Zeci de ani de cercetari ai psihologiei pozitive au demonstrat un nivel ridicat de bunăstare subiectivă (combinația de satisfacție generală și sentimente pozitive in viata) se poate traduce intr-o mai bună sănătate fizică și o viață mai lungă. Într-un raport din 2011 al Asociației Internaționale de Psihologie Aplicata, Edward Diener, Ph.D., profesor emerit de psihologie la Universitatea din Illinois, a analizat peste 160 de studii relevante și a constatat că, deși sentimentele pozitive nu au imbunatatit rezultatele pentru persoanele cu anumite boli cum ar fi cancerul, dovada că fericirea duce la o sanatate mai buna este “clară și convingătoare”.

Iată cum să începi planificarea unui viitor fericit:

  1. Crează un sens.

“Bunăstarea este o stare care apare atunci cand in mod constant si la cele mai bune abilități ale noastre- ni se aliniaza actiunile de zi cu zi, cu valorile și obiectivele noastre”, spune Beth Vagle, o viata si ADHD antrenor certificat în Denver. “Pe măsură ce îmbătrânim, această aliniere este chiar mai importantă pentru bunăstarea noastră. Avem nevoie să simţim că viețile noastre sunt semnificative. Și, mai degrabă decât căutarea sensului, trebuie să-l creem în mod activ. “Cum se creează sensul? Fa-ti timp pentru a reflecta asupra valorilor și apoi găseste activități care onorează aceste valori, spune Vagle. Daca iti place sa inveti de exemplu, să faci o listă de obiceiuri regulate, care ar îndeplini această valoare, cum ar fi citirea înainte de culcare sau vizite la muzeele locale.

  1. Fii specific.

Valorile și obiectivele pe care le identifici in tine va fi probabil formă generală “Vreau să fac artă” sau “Imi place natura” -și asta e în regulă. Dar, pentru ca ele să fie utile, trebuie să sapi mai adânc. “Oamenii nu sunt foarte buni la urmarirea unor măsuri pe idei abstracte, cum ar fi,” Vreau să ajut oamenii “, spune Vagle. “Deci, fii specific. Care oameni? Îi ajuti să facă ce? Unde se poate face? Aceasta s-ar putea transforma în ceva de genul “Vreau să ajut copiii să învețe să citească.” “De acolo, ai posibilitatea sa cercetezi programe de alfabetizare și să incepi.

  1. Prevenirea regretelor.

O intrebare-cheie care trebuie să ne-o adresam atunci când planificam fericirea pe măsură ce îmbătrânim, Vagle spune ca este :”Ce regrete nu vreau să am?” Apoi noteaza-le. Alege una sau doua care le simti cele mai presante. Dacă nu doresti să regreti că nu petreci suficient timp cu copiii sau nepoții tăi, de exemplu, elaboreaza măsuri concrete pe care le poţi lua, cum ar fi sa jucati jocuri in fiecare seara sau planifică o excursie specială împreună.

  1. Fii o lucrare în curs de desfășurare.

“Oamenii care se văd ca lucrări în curs de desfasurare sunt adesea cei mai fericiti cu inaintarea in varsta”, spune Vagle. “Acești oameni caută întotdeauna modalități de a fi o versiune mai bună a ei înșiși decât au fost ieri. Acel efort nu este satisfacerea în sine, dar are, de asemenea, un efect de unda asupra celor din jurul lor. “Daca lucrezi la a fi un ascultător mai bun, să zicem, probabil prietenii sau căsnicia ta se va îmbunătăți, creând ceea ce psihologii pozitivi numesc o spirală ascendentă din fericire.

http://www.success.com/article/4-ways-to-plan-your-happiness

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 10 =