Cum să trecem peste mâncatul emoțional

Pentru mulți dintre noi mâncarea este mereu o soluție. Ești obosit/ă? Ciocolata este mereu acolo pentru tine. Ești stresat/ă? Tortul te poate ajuta. Ești supărat/ă? Pizza nu te va dezamăgi niciodată.

Știm că nu ne este foame, dar aceste pofte sunt prea puternice pentru a le putea rezista. Dar din păcate aceste obiceiuri nu sunt neapărat dintre cele mai sănătoase. Bineînțeles, recompensarea ocazională cu mâncăruri delicioase în ciuda faptului că nu suntem înfometați nu reprezintă o problemă. Dar atunci când ne regăsim în mod repetat în aceste situații ne putem risca sănătatea.

Potrivit psihologului Mel Well, specializat pe sănătate și psihologia mâncării, cheia este să ne gândim ce poftim de fapt pe lângă mâncare? Dacă ați ținut vreodată o dietă atunci poate ați crezut că ar fi o mișcare isteață să încercați să ignorați foamea. Sau să eliminați aceste pofte prin distragerea atenției. Dar în loc să ignorați poftele, să le urâți sau să încercați să vă distrageți atenția de la ele, trebuie să începeți să le îmbrățișați, să le respectați și să le observați cu atenție, spune specialistul.

Doar atunci când vom face asta vom reuși să nu mai simțim că suntem sclavii poftelor. Poftele sunt aici pentru a ne ajuta să ne ghidăm către cea mai autentică versiune a noastră, spune Well. Ea explică faptul că există o diferență între poftele emoționale și foamea reală: o poftă emoțională este o dorință puternică și bruscă de a consuma un aliment chiar în acest moment, care poate cauza uneori sentimente ușoare de panică. Dacă așteptăm 10-15 minute, aceste stări trec de la sine. Ele sunt resimțite în creier și nu în stomac.

Foamea adevărată se instalează gradual în stomac peste o perioadă de câteva ore. Ea nu dă senzația de urgență. Nu te face să te panichezi. Chiar ai timp pentru a-ți da seama ce trebuie să faci ca să scapi de ea. Pentru mulți oameni mâncarea este principalul lucru la care apelează atunci când sunt respinși, singuratici, nervoși sau stresați. În esență, simțim ceva inconfortabil de care vrem să scăpăm și nu putem să înțelegem. Iar acest aspect reprezintă mâncatul emoțional.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/emotional-eating-how-to-stop-overcome-causes-eating-disorder-definition-mel-wells-mindful-binge-a8208396.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 5