Cum scapi de cosmarul executiei conform noii legi a darii in plata

images

Legea darii in plata este facută în aşa fel încât să nu fie nevoie de avocaţi pentru aplicarea sa, şi nici de norme metodologice, formulare de cereri şi acţiuni, proceduri notariale speciale, tarife sau onorarii minimale. Notificările sunt în jur de 4-5 modele pentru ca atâtea situaţii distincte s-au identificat.  

Cel puţin două situaţii fără echivoc se identifică din start: situaţia celor deja executaţi şi evacuaţi care au poprire pe venituri şi cei care vor să îşi dea de acum încolo casa în plată.

Practic, din momentul înregistrării notificării de dare în plată/stingere a datoriei celui executat şi evacuat, efectele contractului sunt îngheţate; eventualele executări silite aflate în curs sunt, şi acestea, întrerupte prin formularea notificării.

Timp de şase luni cel puţin (cât ar putea dura un proces pentru obţinerea unei decizii de noconstituţionalitate într-o instanţă normală), banca nu va încasa nimic de nicăieri. După obţinerea excepţiei de neconstituţionalitate banca va pute ataca la Curtea Constituţională legea pe fiecare caz individual. 

Desigur că vor exista foarte multe bănci dornice să negocieze cu clienţii care mai au surse de venit şi nu doresc să îşi piardă imobilul rezidenţial. Cu atât mai mult cu cât, prin această negociere, băncile obţin oricum mai mult decât din vânzarea la pachet a creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe.

Legea dării în plată va intra în vigoare la data de 13 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 41