Cum se fac bani din fecale

4d42710146ea555f6559fffc89a2a8fa

Gunoiul de grajd este utilizat în principal în agricultură ca și îngrășământ natural. Dar poate servi și drept capital, se arată pe bursele de specialitate. Dar acest tip de afacere este ceva mai complicat.

Miroase urât pe kilometri întregi după ce fermierii îl împrăștie pe câmp – gunoiul de grajd. Sau, după cum îl numesc oamenii de știință – “masă proaspătă” sau “îngrășământ economic”. Aici, după părerea fermierilor și a inginerilor chimici, nimic nu se elimină ci se folosește cu scop. Pentru restul oamenilor sunt doar fecale. Dar bursele ne arată că se pot face bani din asta.

Gunoi de grajd? Bursele de specialitate comercializează fecale, deoarece unii fermieri au prea multe și vor să se scape de ele. O întreprindere agricolă din Germania are dreptul să crească un număr de porci sau viței doar dacă dispune de suprafețele necesare pentru a se descotorosi de fecalele produse. Acest regulament este impus de Legea Îngrășământului, pentru a preveni suprasaturarea solului cu nitrați. Dacă fermierul nu dispune de suficient teren, atunci el trebuie să se asigure că fecalele sunt aplicate în altă parte. Astfel că are nevoie de un partener.

Unele întreprinderi, care trăiesc preponderent de pe urma agriculturii, pot să aibe mare nevoie de îngrășământul natural. Astfel că gunoiul de grajd se tranzacționează. Sună ca o curte enormă cu rezervoare mari și un miros de nesuportat, dar în practică lucrurile arată cu totul altfel. Bernd Stania, spre exemplu, stă într-un birou în care el este singurul angajat, în localitatea Vechta din landul german Niedersachsen, iar pe birou are computere și monitoare, în sertare o serie de documente. Telefonul său sună fără întrerupere, fermierii din  Vechta și Cloppenburg caută cumpărători pentru gunoiul lor de grajd. Nu se vede nicăieri nici balegă, nici vehicule de transport.

El este doar un intermediar. Sau după cum spune Stania, “aducem laolaltă ceea ce trebuie să fie împreună”. El este administrator al companiei Naturdünger-Verwertungs GmbH. Afacerea sa constă în organizarea partenerilor comerciali și a transportatorilor. El se ocupă cu acest tip de activitate din anul 1988. Între timp nu mai este la fel de simplu, explică acesta. Cantitățile au crescut exponențial și este tot mai dificil să se găsească cumpărători.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wie-man-aus-Faekalien-Geld-machen-kann-article19144921.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 24