Cum se luptă Rusia pentru regiunea sa din Pacific

imago72088371h

Asia crește puternic, cu unele excepții. Una dintre ele este Rusia Orientului Îndepărtat. Regiunea, de două ori mai întinsă decât India, are doar 6 milioane de locuitori și puține perspective de viitor. Iar asta, în ciuda faptului că este bogată în resurse.

De la metropola rusă Valdivostok de pe coasta Oceanului Pacific până în capitala Rusiei, Moscova, sunt 6400 de kilometri pe calea aerului. Astfel că, capitala japoneză Tokyo, la 1000 de kilometri depărtare, e chiar după colț, iar până la metropola chineză Shanghai sunt 1600 de kilometri. Pentru Rusia este Orientul său Îndepărtat, bogat în resurse dar lipsit de oameni, un copil problemă al Rusiei, care se dezvoltă extrem de lent.

Decalajul dintre regiunile Asiei extrem de dinamice din punct de vedere economic și liniștita “curte din spate” a Rusiei cu fața către Oceanul Pacific reprezintă o problemă economică și politică pentru Moscova. Interesele strategice ale Rusiei, Chinei, Japoniei și Statelor Unite atârnă greu în regiune.

Pentru a atrage investitori din vecinii mai bogați, șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, îi invită vineri și sâmbătă pentru a doua oară la un forum economic la Vladivostok. Premierul japonez Shinzo Abe și președintele sudcoreean Park Geun-hye vor participa la eveniment, dar majoritatea delegației de manageri va fi formată din nou din chinezi.

La primul forum ce a avut loc în anul 2015 au fost convenite afaceri în valoare de peste 1,7 bilioane de ruble (după cursul de azi circa 23,6 miliarde de euro), spune vicepremierul responsabil pentru Orientul Îndepărtat al Rusiei, Yuri Trutnev, pentru ziarul RBK. Pentru acest an sunt așteptate contracte de cel puțin 900 de miliarde de ruble, potrivit spuselor acestuia.

Rusia însăși investește de ceva vreme miliarde de ruble în dezvoltarea infrastructurii regiunii, care prin cei 6,2 milioane de kilometri pătrați, are o suprafață de două ori mai mare decât cea a Indiei, dar găzduiește doar 6,7 milioane de locuitori.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wie-Russland-um-seine-Pazifikregion-kaempft-article18542816.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 − = 65