Cum se proceda la trucarea licitației organizate de APIA, metode descoperite după aproape zece ani

Precum trucarea unei fotografii, Consiliul Concurenței a sancționat companiile Intrarom și Siveco România cu amenzi în valoare totală de peste 8 milioane lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în anul 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic, se spune într-un comunicat al instituției.

Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane euro, fără TVA. Intrarom SA a fost sancționată cu amendă în valoare de circa 2,126 milioane lei și Siveco România SA cu 5,884 milioane lei.

Autoritatea de concurență precizează că investigația a fost declanșată pe baza unor informații furnizate de Curtea de Conturi a României.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței menționează că a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom SA să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România SA.

“În cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase. În ceea ce privește celelalte două companii participante la licitație, IBM România SRL și Teamnet International SA, investigația nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind încălcarea Legii Concurenței care să justifice impunerea de măsuri sau sancțiuni de către Consiliul Concurenței”, se mai spune în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =