Nivelul prețurilor din România s-a situat la 54% din media UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2014 referitor la costul relativ al mărfurilor și serviciilor în țările membre.
Pentru a percepe mai clar situația în care ne aflăm, avem prețurile la jumătatea celor din Franța, dar venitul salarial mediu net este de aproximativ 20% din cel consemnat în Hexagon (417 euro la noi și 2.180 euro la ei).
Or, dacă ne raportăm la cota de 55% rezultată la nivelul PIB/locuitor prin ajustarea cu puterea de cumpărare, rezultă o valoare exprimată în euro de circa 30% din media UE (atât ar trebui să fie puterea noastră de cumpărare la salariile de aici și prețurile mediii din Europa).
Cu alte cuvinte, contrar retoricii publice și clișeelor încetățenite, din perspectivă europeană, nu prețurile sunt prea mari ci salariile sunt prea mici.
Mai mici decât ne-ar da dreptul raportarea la PIB-ul exprimat în euro, deoarece partea care revine muncii la distribuirea rezultatelor activității economice este semnificativ mai mică la noi decât la ei. Cu alte cuvinte, pentru convergența reală și adoptarea euro nu este suficient să creștem PIB-ul pe locuitor la 60% din media UE, mai trebuie să aducem și partea care revine salariilor în PIB la media UE. Mai detailat dupa zambet,
—————————————————————————————————————————————–
.…alta comparatie,,,
Ce au in comun Afganistanul si Germania?
Sunt singurele tari care nu au limita de viteza pe autostrazi!
Si care e diferenta intre ele? Afganistanul nu are autostrazi.
————————————————————————————————————————————–