Cum te rusineaza fiscul pe internet, cum se poate scapa de lista neagra

lista-neagra

Organele fiscale sunt obligate sa publice pe site-urile lor o lista cu datornicii la stat, atat persoane juridice, cat si fizice. Masura e cuprinsa in Codul de Procedura Fiscala, adoptat acum 5 luni, insa a intrat in atentia publicului in aceasta saptamana, odata cu publicarea unui ordin al ANAF care reglementeaza procedura.

In Monitorul Oficial din 03.02.2015 se regaseste publicat ordinul presedintelui ANAF nr. 558/2016 pentru aprobarea procedurii de publicare a listei cu datornicii la buget.

Aceasta are doua sectiuni:

a) debitori persoane juridice;
b) debitori persoane fizice.

Daca publicarea pe site-ul ANAF a listei persoanelor juridice datoare la buget nu este o noutate, aparitia acestei noi liste cu datornici persoane fizice surprinde si conduce la cele mai diverse reactii: unii se amuza, iar altii sustin ca sunt incalcate drepturile persoanei fizice si sunt deconspirate secrete fiscale.

Aceasta lista va cuprinde datele de identificare, numele si prenumele datornicilor, localitatea domiciliului fiscal, pentru toate persoanele fizice datornice la bugetul de stat, atat cele ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, cat si simple persoane fizice ce datoreaza un impozit, cum ar fi cele ce obtin venituri din chirii.

Sa analizam prevederile de la art. 162 din Noul Cod de Procedura fiscala, adoptat prin Legea nr. 207/2015 cu modificari ulterioare:

” (1) Organele fiscale au obligatia de a publica pe pagina de Internet proprie listaa debitorilor persoane fizice si juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii.”

Obligatia publicarii acestei liste este impusa prin Codul de Procedura Fiscala. Desigur, acest temei normativ este adoptat de mai bine de 5 luni, insa contine si alte prevederi mai aspre fata de contribuabil cum ar fi penalitatile de nedeclarare de circa 29% pe an, asa ca aceasta prevedere a trecut neobservata.

Cum se dubleaza impozitele prin penalitati si dobanzi in noul Cod de Procedura Fiscala. Cu ce data de referinta sunt datoriile?

Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare si cuprinde obligatiile fiscale restante la sfarsitul trimestrului anterior neachitate la data publicarii listei.

Nu vreau sa fiu pe lista! Cum procedez?

Organul fiscal transmite debitorului o notificare, pana in data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante. Debitorul are posibilitatea platii datoriei pana la publicarea listei.

Daca exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, punerea de acord asupra acestora se realizeaza in termen de 5 zile de la data notificarii, in caz contrar obligatiile fiscale restante notificate se considera recunoastere a datoriei.

Nu fac obiectul publicarii datoriile mai mici de urmatoarele valori:

a)1.500 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b)1.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 500 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
d) 100 lei, in cazul debitorilor persoane fizice.

Sa speram ca dupa aparitia acestui act normativ se va reduce la maximum posibil obligatiile restante la buget. Dragi contribuabili din categoria persoanelor fizice, unde ma regasesc si eu, sa aveti succes in activitatea dvs cu multi bani si cu impozite achitate la timp pentru a nu primi notificari de la Fisc.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Benta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 + = 46